måndag 27 april 2009

1. Albert Einstein

På en bänk vid en basketplan sitter två grabbar och fnissar. "Hörru Einstein", säger de till en flicka som förgäves försöker få bollen i korgen, "det är lättare om du använder båda händerna." Flickan blir sårad men väljer att inte visa någon svaghet. Istället slår hon tillbaka: "Jag kanske inte är så bra på den här löjliga sporten, men vad vet du om fjärde dimensionen och det krökta rummet?" Hon iklär sig sitt allra finaste segervissa leende, i trygg förvissning att killarna inte har lika smarta storasyskon som hon. Hon har rätt: någon följdfråga kommer aldrig (det är hon glad för) och som grädde på moset får hon dessutom i sitt livs första trepoängare.

Albert Einstein har gjort stort intryck på långt fler människor än bara dem som faktiskt har en susning om vad han tänkt och gjort. Världens genom tidernas mest kända vetenskapsman har (just på grund av detta) blivit sinnebilden av Vetenskapsmannen, geniet, smartheten. Ett barn tycker att storebrorsan och storasyrran är smarta, men vet att läraren kanske är något smartare. Ännu högre i hierarkin står de kostymklädda gubbarna i teve, och över dem, givetvis, farsan. Men smartast av alla är ändå den där galna professorn med utsträckt tunga och elektricitet i håret - Albert Einstein. Det är en bild lika inpräntad som Jesus på korset eller Big Brother-Jessica i duschen, och så fort något handlar om IQ eller genialitet så används Einsteins namn eller bild. Vad gäller hierarkin förresten, så kvarstår den ganska intakt genom livet (förutom att far möjligtvis sjunker lite med åren), men precis som barnet vet den vuxna människan väldigt lite om vad Einstein egentligen luskat ut.

Ibland får dock människor för sig att råda bot på denna okunskap. Precis som vissa nu och då får ett infall att läsa bibeln för att ta reda på vem den där Gud alla pratar om egentligen är, får folk ibland för sig att verkligen försöka förstå Einsteins teorier. Detta gäller till exempel Cameron Diaz, som på frågan om det fanns nåt mer hon skulle vilja kunna här i världen med största allvar svarade: "Jag skulle vilja förstå vad E = mc2 egentligen betyder."

Svaret är förstås att det betyder en hel del, bland annat att massa är energi, och att också väldigt lite massa innehåller väldigt mycket energi. (Följande är inte värt mer än en parentes: Einsteins inflytande över atombomben är rejält överdrivet; är det inte lite långsökt att anklaga honom för detta bara för att han var en av många fysiker som gav oss [i det här fallet] mikrokosmiska insikter? Ska vi beskylla Demokritos för samma sak, det var ju han som började prata om atomerna?!) Det roligaste är förstås att hans speciella och allmänna relativitetsteori förändrar innebörden av begrepp som tid och rum i grunden. Trots att det var hundra år sen han framlade teorierna skulle många än idag inte acceptera tiden och rummets relativitet då de flesta lever med en Newtonsk världsbild. Säga vad man vill om Einstein, men killen var cutting edge.

Ibland kan man höra folk säga att Einsteins tankar och teorier låg i luften. Hade inte han kommit fram till det både det ena och andra hade någon annat kommit fram till både det ena och andra. Det är förstås sant att Einstein var en pusselbit (om än den största) i det större forskarsamhället, men när personerna som påpekar detta gör det i syfte att förminska Einstein och ta udden av hyllningarna till honom, då blir jag irriterad. (Varning! Fantasilös Hitler-liknelse följer!) Det är som att Hitler som person inte förtjänar den massiva kritik som riktats mot honom eftersom nationalistiska idéer låg i tiden. Vem bryr sig? Nu var det Hitler som var nazisternas ledare och nu var det Einstein som revolutionerade inte bara fysiken, utan gemene mans sätt att se på världen.

Jag tror att Einsteins allra största betydelse, och anledningen till att han är världens bästa icke-gojim, ligger i just det - människor kanske inte förstår exakt vad Einstein kommit fram till eller hur han gjort det, men de förstår att han visat världen att verkligheten är mycket konstigare och mer avancerad än någon kunnat ana. På 1800-talet trodde många fortfarande, i sann upplysningsanda, att det var möjligt att fullt ut förstå den fysikaliska världen och att vi var på god väg att göra det. Det fanns lite svårigheter kvar att reda ut, några anomalier att förklara, men det handlade mest om finputsning. Vill du studera fysik? Glöm det, det ämnet har ingen framtid, satsa på nåt annat. Einstein & co förde tillbaka det hisnande och obegripligt komplexa, och visade att det fanns oöverskådligt mycket kvar att göra inom fysiken.

Albert Einstein är det yppersta beviset på och symbolen för människans extrema potential, men det vackra och paradoxala är att hans bedrifter ändå bara kan göra oss alla mycket mer ödmjuka. För hur fantastiska vi människor än är, så är världen ännu mer fantastisk.

Mest känd för: att vara en symbol för den moderna fysiken och för den geniala människan rent generellt. Hans relativitetsteorier framhålls allmänt som en av mänsklighetens allra största intellektuella bedrifter. Utan tvekan den mest berömda intellektuella hjälten någonsin.


52 kommentarer:

  1. Först och främst vill jag säga att listan har varit jävligt rolig att följa. Precis som några andra redan påpekat är det ju rätt lustigt att varken Seinfeld eller Larry David kvalar in, är det någan av listskaparna som hatar't månne?

    Sedan vill jag påpeka att du börjar bemästra det här med skrivande Martin. Du borde satsa.

    MVH
    T

    SvaraRadera
  2. Nu känns det lite underligt och konstigt att listetteväntan är över. På så vis hade det suttit fint med en riktig överraskning högst upp på toppen.
    Skönt och/men helt givet en man värdig en förstaplats. Det är ändå skumt att han är så okänd för att vara känd.

    SvaraRadera
  3. Sällar mig gärna till T:s uppfattning. Alla tre är fullgoda skribenter och slår de flesta bloggare duktigt på fingrarna, men visst höjer sig Martin över både Johannes och Gabriel. Sant.

    Ändå lite trist att det är slut nu. Trots att Asimov har bevisat att jag inte haft hundra koll alla gånger har judelistan varit en given del av min vardag i flera månader. (All good things, som Nelly Furtado skulle ha sagt.)

    Och så avslutar jag med att tipsa om Deportees. Förstasingeln, "Under the Pavement/The Beach" från kommande skivan är duktigt bra. Feelgoodmusik som passar årstiden alldeles utmärkt.

    Må så gott, mina herrar! Bra jobbat!

    SvaraRadera
  4. En värdig avrundning. Einstein är förstås kung. Men ni måste kommentera Larry Davids (och i viss mån Jerry Seinfelds) frånvaro, vilket är det överlägset mest anmärkningsvärda med listan. Det är faktiskt absurt.

    SvaraRadera
  5. Efter att ha skummat igenom hela listan börjar jag fundera över om inte alla kändisar är världen har varit judar. Det verkar nästan så.

    Einstein är väl en helt okej etta men det var dåligt att inte Woody Allen kom högre. Annars är jag mäkta imponerad över er insats.

    SvaraRadera
  6. Einstein - en ganska självskriven etta (han är ju iaf bättre än Jesus).

    Och ett smått enastående jobb, jag vet ju hur mycket tid ni lagt ned på projektet - så hatten av för er alla!

    MEN det finns ju ett antal personer ni missat:
    - Ralph Lauren: Den viktigaste herrdesignern någonsin. Solklar.
    - Jerry Seinfeld/Larry David: Som många påpekat - åtminstone en borde ha kommit med.
    - Cary Grant: Med den generösa tolkningen av vem som är jude skulle den ultimata manliga filmstjärnan kvalat in högt. Bara att han är tidernas klarast lysande stilikon är nog.
    - Helmut Newton/Richard Avedon: Inte en enda fotograf på listan är såklart inte okej (även om Calvin Klein kom med mest pga Bruce Weber). Minst en av dem borde varit med.
    - Ayn Rand: Jag känner ju till det mörka spelet bakom kulisserna som uteslöt henne, men hon skulle ju självklart kommit med. Speciellt med tanke på hur högt den onde av de båda Marx placerade sig.

    Detta ger ju dock en felmarginal på ca 6% vilket är MVG på vilket prov som helst (inte räknat tveksamheter om var på listan folk skulle dyka upp).

    Dessa snedsteg till trots har det varit ett par väldigt trevliga månader att följa denna blogg.

    SvaraRadera
  7. Jag för min del skulle gärna veta om det diskuterades att ta in John von Neumann istället för Norbert Wiener, och i så fall varför Wiener vann. Jag hade nog kanske gjort samma val själv, men det vore kul att höra hur ni tänkte.

    SvaraRadera
  8. Vem är Larry David egentligen, är det någon man borde känna till? Jag är mest arg för att jag, någon, inte såg till så att Helmut Newton kom med på listan, det är verkligen inte okej.

    Det var inte så att det stod mellan von Neumann och Wiener, även om de båda är utmärkta representanter för "den smarte juden" och båda har gjort stora insatser inom den tidiga dator- och kognitionsvetenskapen i början av 1900-talet. Jag föredrar ändå Wiener. Wiener hade bakom sin, till synes, kalla och rationella syn på människan, starka moraliska övertygelser. Han vägrade t.ex. vara med i Manhattangruppen, där von Neumann och grabbarna lekte värlsherrar. Detta trots att von Neumann kanske har gjort större insatser, i alla fall på fler områden än Wiener.

    Hursom, tack alla för alla fina ord om listan och dess briljans!

    SvaraRadera
  9. Så här i efterhand kan jag tycka att:

    Det är skandal att inte Fritz Lang kom med. Det värsta misstaget jag kan komma på. Milos Forman är en annan judisk regissör värd att nämna, som kanske borde fått en placering.

    Calvin Klein borde kanske ha bytts ut rakt av mot Ralph Lauren. Mode är inte vår starka sida, men jag jobbar på det!

    Det finns säkert ett par judiska filmstjärnor (Cary Grant hade k a n s k e en judisk mamma? men Kirk Douglas!) som hade kunnat få vara med. Med tanke på deras frånvaro, är så klart Sarah Michelle Gellars närvaro smått absurd. Det finns en risk att hon inte ens är bland de 101 bästa judiska skådespelarna någonsin. Jag skyller på Martins nostalgiska minnen från de tidiga tonåren, och min och Johannes eftergivenhet.

    Vi kanske borde tänkt över Larry David en gång till. Men det var nog bara jag som över huvud taget hade sett Curb Your Enthusiasm, och dessutom inte särskilt många avsnitt. Jerry Seinfeld tycker jag dock ändå inte är bland de 101 bästa judarna. Kramer, Elaine, Costanza är ju alla skönare i serien! Ett gäng fina judar, visst, men ingen som enskild klarar av att kvala in på den här listan.

    Daniel Janzon: Vad gäller olika matematikers plats på listan kan jag bara säga att jag tror, om jag fattat saken rätt, att det är din förtjänst att vi tog med Norbert Wiener från första början. Du borde ha gett oss fler tips!

    Slutligen: Tack för berömmet, kritiken och synpunkterna! Mer sådant tack.

    SvaraRadera
  10. Ja, jag upplever också att Wieners texter genomsyras av en kärlek till människan och mänskligheten. En annan sak jag gillar med Wiener, och inte mindre med Einstein, är deras lite trevande intellekt. Inte riktigt det rappa von Neumannska laserintellektet utan den djupa oceanlika reflektionen. Detta är förstås till stor grad ren spekulation, jag har inte träffat några av dom... men det är en känsla som jag fått.

    Tack Johannes för dina texter, det har varit fröjderik läsning!

    SvaraRadera
  11. Gabriel,

    Jag tycker ni gjort en fin avvägning vad gäller matematiker. Antagligen finns grova missar från 1960 och framåt, men ärligt talat, det är ingen stor skara som kommer lägga märke till sådana eventuella missar :)

    Självklart hade Emmy Noether platsat på listan, det hade Einstein garanterat hållit med om.

    SvaraRadera
  12. Efter att ha läst era svar ang. David/Seinfeld är jag nu ännu mer besviken.

    SvaraRadera
  13. Martin kanske kan rädda saken? Jag tycker liksom Gabriel att Seinfeld inte är en av tidernas bästa judar. Det är tveksamt om Cary Grant var jude, men frågan är om vi har underkänt oss själva från alla sådana bedömningar när vi tog med Solomon Burke och Nero. Det ska också tilläggas att "det mörka spelet" bakom Ayn Rand i alla fall gav som resultat att Burt Bacharach kom med på listan, och jag skulle skämmas storligen om inte han kom med!

    Wikipediaöppningen på Emmy Noether är bland de sjukaste jag har sett. Och en annan har aldrig hört talas om kvinnan, riktigt dåligt.

    SvaraRadera
  14. Först och främst som svar till herr Braun, Christian, Tommy, Max och alla som nu undrade över David/Seinfeld: Om varken Gabriel eller Johannes kan argumentera för att han borde vara med på listan, ska ni tyvärr inte vänta er något från mig. Jag är troligen det minsta Seinfeldfanet av oss, och som någon skrev är det väl möjligtvis David som borde kvalat in. Men jag har heller aldrig sett Simma lugn Larry, som Gabriel påpekade, så där har jag inte mycket att säga till om.

    Tommy:
    Stora ord mannen, men jag tackar ödmjukast och ska tänka på saken.

    Lisbeth:
    Är han ändå för okänd menar du? Det är kalrt att folk inte diskuterar Einstein varje dag, men jag tycker ändå han känns som en megakändis.

    ola:
    Tack för komplimangerna! Det var vår förhoppning: att judelistan skulle vara en del av människors vardag och att de skulle följa nedräkningen. Deportees har jag avfärdat som lite lätt tråkiga tidigare, men jag kan tänka mig att det passar våren bra. Ska kollas upp.

    valdemar:
    Ja, Woody tycker vi nog alla borde ha kommit några snäpp högre, men förmodligen ändå inte alls så högt som du velat ha honom.

    Tack för all beröm och kritik! Så här efter att projektet är över vill man gärna känna lite ryggdunk, oavsett om det sker med öppen eller knuten näve.

    SvaraRadera
  15. Ni borde gilla simma lugnt, larry, det är en oerhört judisk serie, med mycket fokus på judiskhet. Skulle gissa att persongalleriet utgörs till circa 75 procent av judar (typ richard lewis, mel brooks, ben stiller, david schwimmer, etc.)

    Gud vad jag längtar efter sjunde säsongen

    SvaraRadera
  16. Överlag: Bravo! En smal applåd och en klapp på huvudet är ni värda!

    Dock, jag tycker att judisk humor är underrepresenterat på listan. Marx i all ära, men det finns mer att håva upp ur den ån.

    Att Matt Stone, eller om det var Trey Parker, kom med is some crazy shit, med tanke på de som blev lämnade utanför. Visst South Park är bra, men hur bra? Inte SÅ bra.

    SvaraRadera
  17. Nej, South Park är INTE bra.

    SvaraRadera
  18. South Park är bra. Mycket bättre än Seinfeld, Vänner eller vilken komediserie som helst. Ja, det är mitt "fel" att Matt Stone kom med på listan, jag ville dessutom ha honom ännu högre upp.

    SvaraRadera
  19. En kan inte kasta päron på äpplen eller vad nu brukar sägas, Johannes. Du tycker - jag tycker, och vad du tycker vinner här. Jag säger som Jürgen: eat, drink, have some fun!

    SvaraRadera
  20. Amen på det! Men det är klart att judisk humor är underrepresenterat på listan. Jag tycker att vi överlag har med alldeles för allvarliga judar, Emma Goldman är hur man än vrider och vänder på det inte speciellt rolig.

    SvaraRadera
  21. Wow, han slog Jesus, det är rätt stort! Fattar inte att jag hittar den här listan när den precis är slut.

    SvaraRadera
  22. En mycket bra, rolig och intressant lista, men hallååå. Sacha Baron Cohen! Noam Chomsky!

    SvaraRadera
  23. ytterligare en som borde fått plats: toby ziegler!

    SvaraRadera
  24. Oj, vad grymt! Dels att hitta Einstein som etta (ett superbt val), men även att listan är slut! alltså, det är alltid så sorgligt när saker bara tar slut. Och det är ju ett tag man tagit sig tid att läsa här!

    Tack för en riktigt bra lista!

    SvaraRadera
  25. HERREN! Vart fan är HERREN!

    SvaraRadera
  26. Jag menar alltså vad vi goyim (kallas vi väl?) brukar kalla "GUD".

    SvaraRadera
  27. Johannes är källan till Stonevalet ja, men alla vi tre gillar South Park, så Stone känner vi inte är ett särskilt konstigt val.

    saom:
    Ja, verkligen bra jobbat av honom! Det är ju lite svårt att jämföra Einstein och Jesus, men svårigheter är inget som stoppat oss förut.

    Jag förväntar mig att du läser igenomn allting och sedan rekommenderar oss för kulturråd, journalistkollegor, eller alla du nu har inflytande över.

    anna:
    Chomsky var det väl ingen av oss som var så särskilt stort fan av och Cohen räckte helt enkelt inte riktigt till. Men det står ju klart att 101 stycken inte är tillräckligt för att få med alla stora, viktiga och/eller bra judar.

    JAKOB:
    Har aldrig sett Visa huset. Kan väl aldrig vara så bra eller?

    Lena:
    Fint att de flesta verkar nöjda med Einstein som etta. Vi listare var rörande överens om det förstavalet.

    JN:
    Men hur är Gud jude egentligen? Han är ju... Gud.

    SvaraRadera
  28. Martin: Vita Huset kan nog vara så jävla bra. De två första säsongerna är det bästa som nånsin visats på tv.

    SvaraRadera
  29. Intressant fråga om vi skulle ha tagit med fiktiva karaktärer. Vi har ju faktiskt tagit med diverse bibelsnubbar som kanske inte ens existerade, och i många fall är det inte den egentliga personen, utan myten kring denne som har gjort att han eller hon (allt för ofta "han") har kommit med på listan.

    Sen har ju filosofen Meinong argumenterat för att fiktiva objekt och personer är lika verkliga som, eh, faktiska objekt och personer. Julius Ceasar är lika verklig som Asterix och Obelix, Toby Ziegler lika verklig som Obama.

    SvaraRadera
  30. Jag hamnar nog i mitten av de två lägren: larry david/seinfield och tray parker / matt stone.

    Att inte plocka med south parks grundare vore ett stort misstag så där stödjer jag min bror fullhjärtat. Man får tänka på att listan är högst subjektiv och att det handlar om de bästa, inte de främsta eller de mest kända. De som helt enkelt sätter ett avtryck.

    South Park använder animerade klippfigurer och pubertala skämt för att kunna sprida ett budskap de annars säkerligen hade censurerats för om de hade varit levande skådisar. Det är väldigt viktigt. Sen var de ju typ först med den här libertianism-grejen va? (rätta mig om jag har fel johannes)

    Men Seinfield/ Larry David personifierar nittiotalet med den första riktiga sitcom (enligt min mening iaf) och det geniala i den att den handlade om ingenting. Den var postmodern, västerländskt filosoferande och väldigt före sin tid.

    Eftersom både south park och seinfield kan sättas in i en bredare kulturell/historisk kontext (som det så fint heter) så borde de båda ha blivit representerat.

    Jag håller även med att Ralph Lauren borde ha bytts ut mot Calvin Klein. Det sistnämnda ett sliskigt kalsongföretag med fredrik ljungberg som omslagspojke, det förstnämnda ett anrikt designhus som skriker jockeys, brittisk överklass, polo, pikétröjor (på ett icke sommar-gotland, sommar-båstad vis) och teddybjörnar.

    Annars en fantastisk lista. Kafka på tredje plats var modigt!

    SvaraRadera
  31. Bra lista(iaf texterna). Valen av judar kan man ju alltid argumentera om men jag tycker inte att det är så konstigt att varken Larry David eller Jerry Seinfeld(min åsikt är att Seinfeld är den tråkigaste karaktären i Seineld) fick vara med på listan. Jag vill dessutom passa på att hylla valet av Einstein som den bästa juden någonsin.

    Ännu en gång vill jag poängtera att det har varit mycket trevligt att följa "judelistan"
    Väntar redan på erat nästa projekt! (om det blir nåt)

    SvaraRadera
  32. en sak är säker: martin janzon gör sig hemskt mycket bättre i det här formatet än då han ska lista bästa musiken ur olika årtionden, vilket ofta resulterar i pinsamheter.

    SvaraRadera
  33. Jakob: Nej, där har du fel. Martin gör sig LIKA bra här som under listandet av årtiondets bästa låtar. Jag håller inte heller med om allt som sagts där, men att påstå att listorna är pinsamma gör att du kvalificerat dig för en plats i helvetet. Fy, fan, så respektlöst! Projekten är helt makalösa.

    SvaraRadera
  34. Angående komediserier: South Park tar upp aktuella fenomen och behandlar dem på skarpast tänkbara sätt. Det är både roligt och sympatiskt hur de lyckas slå vilt åt både höger och vänster, på ett både provocerande och intelligent vis. Det är, kort sagt, den bästa komediserien någonsin enligt mig, eftersom humor är en färskvara och South Park (åtminstone så långt som jag sett) alltid lyckats hålla sig rykande aktuellt.

    Seinfeld är mer kul på ett skönt, cyniskironiskt 90-talsvis, och mycket tack vare George Costanza.

    Vänner, slutligen, blir bara sämre och sämre för varje gång jag ser det. Jag är helt övertygad om att nästa avsnitt jag ser (återigen) kommer vara det sämsta någonsin. Fortfarande hyfsat bra dock.

    JLoyd: Tack! Det har småpratats vilt bland oss judebloggare om flera andra listprojekt, och det finns mängder av nationaliteter/"raser"/kön m.m. som det skulle kännas skönt att reda ut en gång för alla. Vi får se hur det blir.

    Jakob och Ola: Martins listor är så klart episka. 90-talslistan kommer bli nästa stora grej att längta efter.

    SvaraRadera
  35. Tack för underhållande läsning. Innan jag lämnar listan vill jag, med en plågsamt lång och torr text, tyvärr, än en gång argumentera mot att Friedman gavs en sådan hög placering på listan. Inte för att de politiska principer han förespråkade inte har spelat någon roll, utan för att hans roll i dess spridning sannolikt har överdrivits. Mer än att ha varit vägledande för nyliberalismens framväxt tror jag att Friedmans teorier kan betraktas som en sorts intellektuellt och ideologiskt rättfärdigande; politiken som Reagan anammade på nationell nivå existerade redan i en del av landet, nämligen i den amerikanska södern. Upphöjandet till nationell norm av Söderns ekonomiska och politiska system, med sin utpräglade marknadsdisciplin, låga löner, låg produktivitet, svaga fackföreningar och minimal statliga inblandning – ett arv från plantageekonomin – och som idag har lett till urholkningen av USAs ekonomi och ställning i världen hade med all sannolikhet skett utan Friedmans inflytande; hade inte han blivit galjonsfigur för utvecklingen hade sannolikt någon annan blivit det. Därför går Friedmans plats på listan inte att rättfärdiga med att den har haft stor historisk betydelse.

    SvaraRadera
  36. Då återstår frågan om hans placering kan rättfärdigas utifrån sofistikationen på hans teorier. Även där måste jag svara nej. Rätta mig om det är så att jag bara ligger inne med en vulgärversion av hans tänkande, men, en politisk teori som lämnar så mycket utrymme till marknadskrafter är undermålig eftersom den, i sin avsaknad av aktivt agerande stat, inte har någon seriös ambition att rätta till eller mildra historiska orättvisor, vilket oundvikligen innebär att de resursstarka medlemmarna av samhället använder sina tillgångar för att stärka sina positioner, medan de resurssvaga medlemmarnas inflytande minskar. Ett system som inte aktivt motverkar denna, ofta långsamma, rörelse hamnar så småningom i en för samhället alltför destruktiv polarisering, något kapitalistiska länder insåg på 1800-talet och därför åtgärdade genom välfärdsprogram. Vidare har ett system som minimerar sin reglering av marknaden inte något tillfredsställande sätt att insulera politik från penninginflytande, något USAs politiska system, med sina destruktivt kapitalvänliga lagar och påföljande återkommande finansiella härdsmältor är ett avskräckande exempel på. Utan långsiktiga och övergripande nationella mål – något endast en stat är mäktig att formulera och framgångsrikt sträva efter – blir politiken kortsiktig. Den nyliberala politik som har förts i USA är visserligen ingen renodlad from av Miltons teorier - bland annat de statliga åtagandet av risker i finansvärlden är ett exempel på det – men jag finner dem likväl oerhört bristfälliga, ahistoriska och frikopplade från empiri som de är. Det ska tilläggas dock att jag inte känner till så mycket om hans tankar kring negativ inkomstskatt. Som sista brasklapp kan jag säga att jag inte har läst någonting av honom utan enbart om honom, så rätta mig om jag har fel.

    SvaraRadera
  37. Överraskande val! Tänkte också passa på att påpeka att det har varit ett stort nöje att följa nedräkningen.

    SvaraRadera
  38. Nu är jag lite förvirrad. Det har gått flera dagar och ingen ny jude! Jag har läst alla, när hände detta?! Jag som låg så mycket efter... No new jews, me so sad! Ser fram emot ert nästa projekt, så se till att skaffa ett ;)
    många kramar

    SvaraRadera
  39. Trevlig lista!

    Väntar bara på listan över de bästa negrerna, sen tar vi listan över de bästa arierna, sen kan vi mäta skallar på varandra.

    SvaraRadera
  40. Max:
    Intressant läsning, men jag överlåter åt Johannes (om han vill) att bemöta det du säger... jag är inte kompetent nog.

    Ballon och Eri:
    Tack, tack! Nyttprojekt lär det säkert bli förr eller senare.

    anonym:
    Ironi? I så fall är du bara den andre personen som hatat på vår lista av "rasister!"-skäl.

    SvaraRadera
  41. Till Friedmans försvar, eller rättare sagt till försvar för Friedmans plats på listan. Frågan om Friedmans inflytande kan jag inte riktigt besvara. Han utövade inflytande på Reagan, Thatcher och den "nyliberala" vågen på 80-talet. Jag vet inte vilken betydelse man ska tillskriva Friedmans åsikter, men i stort är ju Chicagoskolan en vidareutveckling av Österrikeskolan. (Von Mises skiljer sig bara i detaljerna från Friedman.) Jag kopierar från wikipedia som citerar The Economist som skriver "the most influential economist of the second half of the 20th century…possibly of all of it". Men det har du säkert läst och det är möjligt att det inte är riktigt sant. (Keynes kanske invänder.) Men till det viktiga!

    Egentligen är jag inte säker på att Friedman förtjänar sin plats på listan, det finns många bra judar därute som förtjänar att lyftas fram, och frågan är om inte Hayek skulle ha kommit med istället. Men det jag har läst av Friedman har varit alldeles utmärkt, han är en lysande pedagog, vad man än tycker om hans åsikter. Sen vet jag inte i vilken mån dina invändningar är avgörande i bedömningen av Friedman. Vi ska komma ihåg att såväl Marx, Goldman som Durkheim (som kom före Friedman, ska tilläggas) har presenterar teorier som inte har varit korrekta eller riktiga, men det är inte därför de har hamnat på listan. Mot dina invändningar kan man i sin tur invända att en kapitalstark "elit" ser till så att den absoluta levnadsnivån höjs, att "härdsmältor" inte är en inbyggd del av kapitalismen, och att det är minst lika illa om makten ligger i statens händer som om den ligger i "kapitalets". Till syvonde och sidst handlar den här politikgrejen om värderingar.

    SvaraRadera
  42. Det är väl ungefär vad jag har att säga om Friedman just nu, jag kanske tillägger något senare.

    Såhär en vecka senare känns det både tomt och skönt att judelistan är slut. Men jag är trots allt väldigt sugen på att dra igång nästa projekt. Jag hoppas att alla glada (och ledsna också för den delen) läsare av den här bloggen följer oss dit!

    SvaraRadera
  43. Som son till Högt aktad, högt kristen doktorand Göran Janzon så hade jag verkligen förväntat mig på förhand att du skule ligga bakom jesus texten. Men lever man ett sånt frånvänt liv och i ständig synd som du så blev ju resulatet på både Jesustexten o Alberttexten lysande!! GRATTIS TILL EN LYCKAD LISTA!!! // Din vän Filip

    SvaraRadera
  44. Det är svårt att leva ett liv i synd när man mest sitter inne och skriver om judar hela tiden. Men nu får jag väl tid för sånt igen antar jag... vad det nu är. Lustgasinhalerande kanske? Känns lite Sodom på nåt sätt. Hursomhelst: tack Filip.

    SvaraRadera
  45. "It was, of course, a lie what you read about my religious convictions, a lie which is being systematically repeated. I do not believe in a personal God and I have never denied this but have expressed it clearly."

    På vilket vänster kan man överhuvudtaget kalla Einstein något annat än agnostiker eller panteist?

    Utan tro på en personlig gud som den skriven om inom judendomen och kristendomen kan man knappast påstå att någon tillhör den religionen.

    Enda anledning att han finns på den här listan antar jag är eftersom han föddes i en judisk familj. Det vore sant, han föddes i en judisk familj, men hans egen tro var snarare på Spinozas gud, den gud som helt enkelt inte bryr sig om dig eller ens känner till din existens.

    Så när Einstein sa "God does not play dice" och liknande citat var det inte en syftning till den Abrahamiska guden, utan till en metafor (eller möjligen den panteiska guden). "God does not play dice" var bara Einsteins poetiska sätt att ifrågasätta Heisenberg's Uncertainty Principle.

    Bottom line: Einstein var inte mer jude än en vad ateist eller buddhist som föddes i en judisk familj är en jude.

    SvaraRadera
  46. Se min kommentar till dig på Sigmund Freud. Läs inlägget "Vem är jude?".

    "Bottom line: Einstein var inte mer jude än en vad ateist eller buddhist som föddes i en judisk familj är en jude."

    Exakt. Buddhister och ateister som är födda i en judisk familj har godkänts på vår lista. Även om jag inte tror att någon buddhistisk jude har kvalat in, tyvärr.

    SvaraRadera
  47. Otroligt intressant och välskriven blogg vill jag påpeka. Måste emellertid poängtera att Einstens inflytande rörande utvecklingen av kärnvapen inte alls ska underskattas. Vet inte vilka källor du refererar till, men allt arbete och all läsning jag gjort gällande ABC-vapen säger precis tvärtom - att Einstein trots allt visat sig vara en nyckelfigur i framtagandet av kärnvapentekniken.

    SvaraRadera
  48. Fantastisk blogg. Vet icke om det är positivt eller negativt att jag hittar den först nu, i färdig form. Den enda juden jag saknar är Ludwig von Mises!

    SvaraRadera
  49. Tycker den här listan är maskulinistisk.

    SvaraRadera
  50. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  51. we have best posters of Albert Einstein. so visit-https://www.postermonk.com/

    SvaraRadera