måndag 20 april 2009

8. Jungfru Maria

Marilyn Monroe i all ära, men naturligtvis är det Maria Oskulden som är den bästa judinnan någonsin. Ingen kvinna har blivit mer dyrkad än henne och hon var dessutom den som uppfostrade Jesus, som ju på många sätt blev en väldigt fin människa. Det intressanta med Maria är så klart varför hon har blivit så dyrkad. Anledningen till detta skiljer sig nämligen (minst sagt) från anledningarna till att de flesta övriga kvinnor på den här listan har blivit det.

Jag är ledsen att säga det, men vårt urval av kvinnor till den här listan har i hög grad handlat om sex. Vi vill ligga med Scarlett, vi har som tonåringar onanerat till Sarah Michelle och vi skulle sälja våra föräldrar för att få ett fräckt ögonkast från Marilyn. Allt detta har skett nästan utan att vi (eller i alla fall jag) har varit medvetna om det. En dag sitter man bara och kollar igenom listan och utropar helt plötsligt: "Varför i helvete är SARAH MICHELLE GELLAR med på listan och inte Hannah Arendt, Gertrude Stein eller någon av de där som Martin nämnde i en kommentar nyligen!" Och så visar det sig att allt handlar om att någon av oss har haft sexuella fantasier om Buffy i trettonårsåldern, och, tja, mer än så var det inte. Jungfru Marias plats på listan handlar så klart också väldigt mycket om sex, nämligen om själva frånvaron av sex. Man skulle kunna säga att Maria är en symbol för all den kvinnlighet vi inte associerar med kåthet: den upphöjda, rena, moderliga kvinnligheten. Freud kanske skulle säga att vi har tagit med "Madonnan" för att kompensera för alla "Horor" på listan.

Jag tror att Maria ofta har fått tjäna som en sådan motvikt. I katolska medelhavsländer som Italien och Spanien ser man till exempel ständigt små figurer föreställande Kristi moder. Ibland kan man nästan få för sig att hon ses som viktigare än Kristus själv. Detta tror jag beror på att kvinnorna i dessa någorlunda manschauvinistiska kulturer får en kvinnlig religiös förebild bland alla gamla patriarker, och att männen (som ju tillhör Europas kåtaste) får utlopp för den mindre köttsliga delen av deras kärlek till det andra könet. Samtidigt är Maria något helt annat än deras egna tjocka, svettiga mödrar som hunsar dem därhemma: hon är snäll, värdig och omhändertagande utan att vara sträng eller överbeskyddande.

Allt ihop började med att ängeln Gabriel besökte Maria en dag och att hon strax därefter blev gravid. De som skrev Bibeln har dragit helt andra slutsatser av detta än vad jag själv kanske skulle göra, men Maria skötte historien snyggt och menade att Gabriel hade överlämnat ett budskap om att hon skulle föda Guds son. "Helig ande ska komma över dig, och kraft från den Högste skall överskygga dig", och mycket riktigt föddes lille Jesus i stallet utan att Maria fått kuk (förutom av Gud då, i någon slags andlig mening). Resten av historien är lika bekant: Jesus växer upp, börjar predika, går på vattnet, skaffar lärjungar, blir korsfäst (med mamma fortfarande vid sin sida som ni ser på bilden längst ner), återuppstår, far upp till himlen och till sist blir den störste religiöse figur världen någonsin skådat. Allt detta gör också Maria till en oerhört viktig religiös personlighet, och en karaktär med lika högt symboliskt värde som Jesus själv. Martin nämnde igår Moder Teresa som "en symbol för självuppoffring, osjälviskhet och ödmjukhet", men jämfört med Jungfru Maria är hon ett jävla skämt och ingenting annat.

Jungfru Maria, jag högaktar dig.

Mest känd för: Födde Jesus som oskuld. Den romerks-katolska och ortodoxa kristendomens främsta helgon. Tillsammans med Marilyn Monroe, en av de viktigaste kvinnliga symbolerna.

Michelangelos Pietá. Michelangelo - kanske den bästa konstnären någonsin.

6 kommentarer:

  1. Holy Mary mother of Christ have mercy on me.

    SvaraRadera
  2. Nej, det här är självklart inte godkänt. Lite väl mycket religiös vurm här nu. Den bästa judinnan någonsin kan väl ändå inte vara Maria - symbolen för all den orättfärdiga sexualmoralen som finns i världen (orsaken till att prostitution är olagligt, att sex enbart skall vara tvåsamt; den politiskt korrekta statsfeminismens sexualmoral)..? Jag väljer Monroe sju dagar i veckan (o då tycker jag ändå att hon är lite överskattad).

    SvaraRadera
  3. Om Monroe och Heliga Maria ska vara de viktigaste kvinnliga symbolerna så begär jag att historien skrivs om.

    SvaraRadera
  4. Christian: Sanningen är att Maria är den mest upphöjda kvinnan någonsin. Hon kan vara anledningen till att vi män gillar att sätta kvinnor på piedestal och att det är spännande med oskulder (hur bra det är får var och en avgöra själv). Framför allt är hon ju en symbol för moderligheten, och det är väl ändå inte dåligt? Jag tycker sex är en bra grej, men det är inte allt här i världen.

    Kristine: Jag kan förstå din åsikt, samtidigt är det ju inte så konstigt att just de två är symboler. Det är ju egentligen samma sak hos männen. Det handlar om sex (Marlon Brando, Elvis) eller någon slags religiös upphöjdhet (Buddha, Jesus). Det man kan sakna är väl naturligtvis de RIKTIGT tunga intellektuella och konstnärliga symbolerna, typ en kvinnlig Einstein eller en kvinnlig Leonardo da Vinci. Så visst hade vi kunnat haft en mer önskvärd historia, men gjort är gjort som man brukar säga.

    SvaraRadera
  5. "Så visst hade vi kunnat haft en mer önskvärd historia..." kanske egentligen borde vara "så visst hade vi kunnat haft en mer önskvärd historieskrivning." Eftersom det är historieskrivningen som utser de stora symbolerna menar jag. Sen om det funnits någon kvinnlig motsvarighet till da Vinci eller Einstein kan jag givetvis inte svara på. Jag var inte där. Men hade alla hypat och hyllat nån nån nu bortglömd kvinnlig konstnär och hävdat att hon var bäst någonsin hade vi säkert hållit med om det och placerat henne på listan istället.

    SvaraRadera