torsdag 19 februari 2009

80. Allen Ginsberg

"FUCK THE JEWS!"

Dessa ord stod skrivna på fönstret till den unge Allen Ginsbergs studentrum. Naturligtvis var det frågan om någon slags typisk självironisk judisk humor, men också ett tecken på hur Ginsberg både var påverkad av, och ville röra sig bort ifrån, sin judiska bakgrund. Bort mot något annat. Detta "något annat" visade sig bli buddismen. Tillsammans med politiska ställningstaganden, droger och homosexualitet tillhör buddismen de vanligast förekommande elementen i Ginsbergs poesi. Jag ska ge några exempel på hur dessa teman har förekommit i hans liv och dikt.

Buddism: I den skönt självgoda dikten "Död och berömmelse" räknar Ginsberg upp alla han tycker borde komma på hans begravning, och de (oftast mycket positiva) beskrivningar utav hans personlighet vissa utav dessa begravningsbesökare ger. Inte minst de många tonåriga pojkar som haft sex med den gode Ginsberg får komma till tals i dikten, och efter att ha läst dessa hyllningar blir jag nästan sugen på att själv krypa ner mellan lakanen hos poeten. Nästan, alltså. Ok, ok, det blir jag inte, men det är väldigt fina ord som sägs, eller vad tycker ni om: "När jag var 19 fick jag mer kärlek av honom än av någon annan någonsin", eller "Jag var ensam hade aldrig legat naken hos någon förut, han var så försiktig min mage skälvde när hans fingrar vandrade från bröstvårtan till höfterna -". Hur som helst: i dikten förekommer följande parti mitt i uppräkningen av viktiga personer: "...lärare Trungpa Vajrachyas ande, Gelek Rinpoche, Sakyong Mipham, Dalai Lama om han orkar koma till Amerika, Satichinanda Swami, Shivananda, Deborahava Baba, Karmapa XVI, Dudjom Rinpoche, Katagiris & Suzuki Roshis vålnader(!)..." och så vidare, vidare, vidare. Hur höll han reda på alla namn? Detta stycke visar hur insyltad Ginsberg verkar ha varit i den österländska religionen.

Politiska ställningstaganden: Ginsberg jobbade hela sitt liv emot krig, materialism och den amrikanska censuren. I Jack Kerouacs På Drift kallas den karaktär som ska föreställa Ginsberg för "Carlo Marx" och på 90-talet skickades dikten "New Democracy Wish List" iväg till president Clinton, fylld med förslag på hur demokratin kan utvecklas i USA (några år senare skulle något liknande ske i Sverige).

Droger: "Don't Smoke Don't Smoke Nicotine Nicotine No / No don't smoke the official Dope Smoke Dope Dope." proklamerade Ginsberg. Han ansåg dock att det fanns bra alternativ till nikotincigaretter om man kände för att röka...

Homosexualitet: I Ginsbergs mest berömda dikt "Howl", skildras homosexualitet på ett så nytt och öppet sätt att myndigheterna såg sig nödgade att dra dikten inför rätta för obscenitet. Den amerikanska 50-tals-moralen var inte nöjd med rader som "...who let themselves be fucked in the ass by saintly motorcyklists, and screamed with joy...", även om det kan tyckas rätt oskyldigt jämfört med dagens diktare. Själv tycker jag att "Howl" är ett fantastiskt stycke lyrik, förmodligen det bästa som beatgenerationen spottade ur sig, med undantag för På Drift. Precis som med denna roman så upplever man att "Howl" är en beskrivning av en generation och en tid som nu försvunnit, samtidigt som den fångar något evigt om ungdomen.

Mest känd för: Flummare, livsbejakare och bög - Ginsberg var den typiske beatpoeten.

5 kommentarer:

  1. Men mest intressant är väl nästan hans hedersmedlemskap, eller hur det nu var, i anrika NAMBLA?

    SvaraRadera
  2. Vi får inte tycka illa om Ginsberg för det. Det var bara ren, naiv kärlek det rörde sig om. Alla som har sett "Döden i Venedig" kan väl förstå detta. Där förekom ju visserligen ingen fysisk kontakt, men i alla fall.

    Ok, det är kanske ganska vidrigt, men han var ju en stor diktare. Det ursäktar det mesta.

    SvaraRadera
  3. Vad i hela friden är NAMBLA?

    SvaraRadera
  4. En förening för män som gillar pojkar (rent teoretiskt antar jag att den välkomnar pojkar som gillar män också) och tycker att de sexuella lagarna är lite väl hårda. Läs själv: http://en.wikipedia.org/wiki/Nambla

    SvaraRadera