måndag 16 februari 2009

83. Judas Iskariot

I Jorge Luis Borges novell Tre versioner av Judas beskrivs en lära (förespråkad av en mystisk svensk teolog, uppdiktad av Borges) där Judas ges en större roll än Jesus i räddandet av mänskligheten. Visst, Jesus blev korsfäst vilket kan vara nog så obehagligt (fråga bara Petrus), men det är ändå ingenting mot den nödvändiga uppoffring Judas gjorde för oss alla i och med den roll han spelade i det så välbekanta dramat. Hur kan man anse att en så viktig handling som Judas förräderi skulle bero på något så lågt och oheligt som penningbegär, framför allt när det rör sig om den löjliga summan 30 silverpenningar? Nej, nej, tvärtom så drevs Judas av en fruktansvärd asketism, och längtade inte bara efter kroppsligt lidande för mänsklighetens skull, utan dessutom efter själslig plåga i de varmare regionerna av helvetet. Kanske är det Judas som är Gud förkroppsligad? Varför skulle Han nöja sig med Jesus halvdana och kortvariga offer, när Judas eviga pina är så mycket storslagnare?

Även bortsett från alla långsökta spekulationer är Judas en av historiens stora karaktärer. Han spelar visserligen en skurkroll i Bibeln, men det är en skurk som vi kan känna sympati för och kanske känna igen oss lite i. Han ångrade sig ju dessutom sen, vilket visar att han nog var en snäll kille innerst inne som bara menade väl, men hamnade lite snett med vissa av sina handlingar. Judas har fått ett rykte som något slags symbol för mänsklig svaghet och ondska, men då måste man komma ihåg att det verkligen handlar om mänsklig ondska. Judas var inget monster, han kan inte jämföras med Hitler, Fritzl eller Moggi. Det Judas gjorde sig skyldig till har miljontals människor gjort genom historien. Folk blir hotade av någon farlig person (besatta av Satan i Judas fall) eller ser kanske möjlighet till stora förtjänster som skulle kunna rädda familjens försörjning (30 silvermynt räckte långt på den tiden), och sviker därför någon person i deras närhet. Det är ganska lätt gjort och förmodligen så anade varken Judas eller de flesta andra svikare vilka konsekvenser deras förräderi skulle få. Om vi ska tro på Dante så fick dessutom Judas, till skillnad från många andra förrädare, ett fruktansvärt oproportioneligt straff för detta, nämligen att Satan ska tugga på honom i all oändlighet i den nedersta kretsen av helvetet (vilket, måste man erkänna, låter som ett oproportioneligt hårt straff för Satan också). Jag kan lova att det kommer mycket värre elakingar framöver vars platser på listan (exempelvis 66) kommer bli svårare att rättfärdiga, och som säkert har rena semestern nere i helvetet jämfört med Judas.

Dessutom är han ju, som så många andra karaktärer i Bibeln, mer än bara en individ. Judas har lånat sitt namn till oräkneliga personer under historiens gång. Han har blivit ett begrepp. Antingen så är det storslaget av honom att (som Borges svenska teolog menade var fallet) medvetet ta på sig den gigantiska skam det innebär att förråda mänsklighetens frälsare, eller så är det oerhört tragiskt att en (visserligen omoralisk) handling får sådana extrema konsekvenser för en vanlig man. I vilket fall så förtjänar han något slags hyllning, eller åtminstone något slags tröst. Vi kan ju åtminstone ge honom att det är rätt vackert att förråda någon med en kyss.

Mest känd för: Efter en middag med Jesus sålde han ut Guds son till romarna. Idag förekommer hans namn mest inom klubbfotbollens värld och i andra sammanhang där oförlåtliga svek är vanliga.


7 kommentarer:

  1. Har för mig att i den där ganska nya tyska filmen om en präst som sitter i koncentrationsläger så kommer det där temat på judas upp som ett sidospår.

    SvaraRadera
  2. Efter lite googlande kan jag konstatera att det förmodligen är Volker Schlöndorffs "Der Neunte Tag" du syftar på. Diskussionen av Judas roll är ju som sagt intressant och kan säkert räcka som anledning att se filmen. Schlöndorff är väl annars mest känd för "Blecktrumman", en film som jag minns som överskattad, men utan tvekan skön och annorlunda.
    Judas är tacksam att använda sig av i teologiska och moralfilosofiska funderingar. Förutom Borges och Schlöndorff, så har också Thomas av Aquino och Bertrand Russell gjort just detta.

    SvaraRadera
  3. Haha, kul att använda Figo. Snygg passning till dem som inte är så filosofiskt insatta =)

    Men ni borde nämna de papyrusrullar (?) som hittades under 70-talet och som till slut översattes för något år sedan. Minns inte vems brev det var men där lyfte de ju fram aspekten att det inte bara var hans uppgift att förråda Gud utan att det ingick i den gudomliga planen.

    Det har ju diskuteras värde och betydelse för den här upptäckten och man kan ju diskutera vad det har för värde idag då brevet varken togs upp till Biblen eller blev av religiös vikt. Man kan ju dock konstatera att den ur ett historiskt och ffa idéhistorisk perspektiv är oerhört viktigt. Dels bekräftar rullarna den misstanke man länge haft, att Judas har handlat på Guds vilja, och att detta papper ytterligare bekräftar Jesus existens etc.

    Någon som vet mer om de här rullarna?
    Minns att upptäckten och resultaten var lite mer seriöst än Titanic-Camerons "fynd" (jesu grav)

    Elizabeth Taylor artikeln finns att finna på dicore.se

    SvaraRadera
  4. ja, jag mindes rätt. Även om innehållet såklart har diskuterats. Har inte läst allt men här är en gedigen utredning. På Wikipedia. Och det som står i Wikipedia äro sant =D

    http://en.wikipedia.org/wiki/Gospel_of_Judas

    SvaraRadera
  5. Jag gillar verkligen din nyktra syn på Luciano Moggi. :)

    SvaraRadera
  6. Kristoffer: Det är ju minst sagt intressant det där. Om jag förstått det rätt, så framställs Judas dessutom som den lärjunge Jesus sätter främst och ger de allra viktigaste lärdomarna till. Detta verkar dock som sagt vara mycket omdebatterat bland olika experter och översättare av texten. Tydligen har det framförts misstankar om att översättarna medvetet ville att Judas skulle framstå på ett annorlunda sätt i texten. Kanske skulle det vara för att ge den större sensationsvärde, jag vet inte. Påven har i alla fall sett sig nödgad att gå ut med ett fördömande av Judas och hävdat att hans förräderi bara handlade om makt och ekonomiska intressen. Skönt att det finns någon som vet hur det ligger till. Tack för länken i alla fall! Jag har (som du ser) gått igenom Wikipediasidan noga :)

    Martin: Luciano Moggi är ond. Juventus är onda, fast inte riktigt lika onda längre. Men vänta bara, snart börjas det igen: bortdömda mål för motståndarlaget, storsegrar mot Juventus b-lag (förra gången var det Siena, blir spännande att se vilka som spelar den rollen nästa gång), mutor, doping, nedtystade domarskandaler, smutsiga ligasegrar... får hoppas att de misslyckas i Europa i alla fall.

    All respekt till del Piero dock.

    SvaraRadera
  7. All heder till att ni bidrar till Judas självklart ökade status: Judas har smutskastats genom historien trots att hans handling ju måste varit helt avgörande för räddandet av mänslkligheten (tror dock att Gud borde ha kunnat få ihop det ändå)

    Det du missar angående Jesus lidande är att Jesus (enligt oss troende) när han hängde på korset inte bara upplevde det fysiska lidandet utan faktiskt tog på sig allt ont som människor någonsin gjort och kommer att göra. dvs Han kände att han själv gjort allt ont som någonsin gjorts. Där hamnar Judas i lä.

    SvaraRadera