onsdag 4 februari 2009

99. Mark Spitz

Alla känner ju till Paavo Nurmi: en man som lätt är topp fem både när det gäller friidrottare och finnar. Men hur är det med Willis A. Lee och Nedo Nadi? Visst, andra världskriget-nördar (och sådana finns det ju gott om) känner kanske till den duktige skytten Lee som ett viktigt befäl i den amerikanska flottan under striderna vid Guadalcanal, och Nadi var tydligen en fantastisk fäktare, men inte är det personer som gemene man (= jag själv) har någon koll på. Alla tre har en sak gemensamt: de innehade i ungefär 50 år rekordet i flest antal guld (fem) i ett och samma olympiska spel (Lee och Nadi 1920, Nurmi 1924). Rekordet sprack 1972 när Mark Spitz simmade till sig sju gyllene medaljer i München-OS.

Mark vem? Efter sommar-OS i Peking 2008 är det helt befogat att ställa sig frågan hur denne man kan vara med på en så exklusiv lista som denna, precis som det efter sommar-OS i München 1972 hade varit helt befogat att ställa sig samma fråga angående Willis A. Lee och Nedo Nadi (förutsatt att de hade varit judar från första början naturligtvis). Vem kommer ihåg Mark Spitz efter att Michael Phelps överträffat hans rekord på flest antal guld i ett olympiskt spel? Och ja, vem kommer egentligen ihåg Michael Phelps efter Usain Bolts show i samma OS? Kort sagt: Mark Spitz lyckades på ett par veckor gå från att vara ett heligt namn hos varje kalenderbitare till att bli i det närmaste bortglömd, i två led dessutom. Som om inte det vore nog så var han också något så löjligt som en simmare.

Simning borde egentligen inte ses som en löjlig sport. Den är elegant, utövarna får fantastiska kroppar och när simmare filmas under vattenytan ser de väldigt graciösa ut. Synd bara att sporten allt som oftast följs ovan vattenytan. Detta får till följd att jag som TV-tittare oftast upplever spektaklet som ett långdraget plaskande som avslutas med att någon vinner på grund av sin baddräkt. Folk säger nämligen att simning är en så kallad ”materialsport”, ett ord som får mig att rysa av obehag och längta efter mästerskapen i strandfotboll. Dessutom, om jag ska fortsätta mitt onödiga och nästan maniska arbete med att förminska Spitz bedrift, så finns det ju faktiskt extremt många grenar att plocka medaljer i för en simmare. Visst, det är kanske skillnad på fjärilssim och frisim, 100 meter och 200 meter, individuell simning och lagsimning etc. etc. men det verkar ändå vara så att det inom simsporten finns oöverträffade möjligheter till medaljregn för en enskild person. Mark Spitz var en stor idrottare, kanske en utav de största judiska någonsin (jag kan bara komma på en som är framför honom på listan), men idrotten han utövade har sina svagheter och hans mäktiga rekord har överträffats.

Men han kan trösta sig med att han är den 99:e bäste juden någonsin och det är varken Phelps, Bolt eller Paavo Nurmi i närheten av.

Mest känd för: Med sina sju guld i München-OS 1972 var han, fram till Peking-OS 2008, den idrottare som hade tagit flest antal guld i ett och samma olympiska spel.


6 kommentarer:

  1. Stackarn. Det blir väl den här judelistan som får rädda hans ära.

    SvaraRadera
  2. Ja, och det är ju delvis det som gör den här listan så bra och nödvändig. En bra kille som Mark Spitz förtjänar uppmärksamhet. Jag är medveten om att jag ägnar det mesta utrymmet åt att såga honom, men jag gillar ju Spitz egentligen. Bilden ovan är till exempel hur skön som helst.

    SvaraRadera
  3. Det här måste ha varit före de kom på att mustascher ökar vattenmotståndet. De plaskade lite långsammare, men det var lite mer avslappnat. Det är tråkigt när sporten inte har plats för lirare som Balic och Erik Myggen Mykland.

    SvaraRadera
  4. Glöm Phelps, han var dopad. Spitz har dessutom kommit ut.

    SvaraRadera
  5. Phelps, dopad eller inte, känns dessutom tråkig och opersonlig. Är det sådana idrottsmän som kommer slå rekord i framtiden? Människor som bara ägnat sin tid åt träning och därför inte hunnit utveckla någon slags personlighet över huvud taget. Skönt att vi har Bolt i alla fall. Där har vi en man som inte kommer glömmas i första taget.

    SvaraRadera
  6. omskurna e världens sämsta idrottare!
    judiska tjejer kanske duktiga men männen suger fett!
    visa mig en turk eller jude som kan lira boll!?

    SvaraRadera