torsdag 16 april 2009

12. Johannes

Nu är det kört. Växthuseffekten, finanskrisen, västvärldens ohämmade individualism och materialism... nu är det ta mig fan kört: Harmageddon väntar! Barrikadera er i källare, plöj survivalist-litteratur och bunkra upp med konserver, ty nu är undergången nära. Hur den kommer att se ut? Johannes har svaret (den bibliska Johannes syftas det alltså på nu, för hans nutida namnes framtidsprognos: klicka här), och det är både bra och dåliga nyheter:

Dåliga nyheter: Stjärnorna på himlen kommer regna ner över jorden "såsom när ett fikonträd fäller sina omogna frukter, då det skakas av en stark vind", och om man inte tillhör de 144 000 personer som får Guds tecken på sina pannor och blir räddade (hur är det nu, är det Jehovas vittnen man måste gå med i för att bli en av dem?), så är detta bara början. Hagel och eld kommer att bränna upp en tredjedel av jorden, en tredjedel av havet kommer att bli blod, en tredjedel av sjöarna och floderna kommer att bli giftiga, och en tredjedel av solen kommer att förmörkas. Stora gräshoppor kommer tortera människorna i fem månader och efter det kommer en tredjedel av oss bli mördade av 200 miljoner ryttare med eldsprutande hästar. Efter det kommer en drake och två vilddjur att ta över makten här nere på jorden, och alla som inte tillber "vilddjurets bild" kommer att bli dödade av ett av dessa monster. Vi kommer hamna i ett minst sagt knepigt dilemma: om vi inte tillber vilddjuret dör vi, om vi gör det kommer vi å andra sidan bli plågade av Gud med eld och svavel i "evigheters evigheter". Man skulle kunna tro att eländet var slut i och med detta, men först måste vi ju faktiskt klämma in sju änglar med ytterligare sju plågor, sen är allt klart och vi kan ta det lugnt igen.

Dessa sista plågor är till en början helt OK: folk får lite jobbiga eksem, havet förvandlas till blod (det är ju vardagsmat vid det här laget) och även floderna och sjöarna blir blod (vilket ju ändå är bättre än att de är giftiga, blod går ju faktiskt att leva på). Sedan blir det värre: den siste ängelns plåga kommer nämligen i form av en gigantisk jordbävning som krossar alla jordens berg och störtar samman alla städer. Någon gång i samband med detta kommer också den babylonska skökan och världskapitalismen få sitt straff.

Bra nyheter: Jesus kommer så småningom att strida mot vilddjuren, Satan, den falska profeten och allt vad de nu heter, och till sist rädda dagen. Alla som har dött kommer att få en ny chans att dömas inför Kristus (för dem som har betett sig dåligt fortsätter de dåliga nyheterna nu...). Den nya världen som uppstår ur ruinerna efter den gamla verkar hur bra som helst, inte minst den heliga staden Jerusalem, som kommer att vara byggd av ädelstenar och guld.

En uppenbar fråga dyker direkt upp i mitt huvud efter att ha läst Johannes sakliga redogörelse för undergången: Hur mycket KNARKADE de egentligen på den tiden? Eller kunde man vara en "helig profet" utan droger när Johannes och de andra gamla profilerna verkade? Fler frågor finns runt denne mystiske man: Hur många konstnärer har egentligen influerats av hans uppenbarelse? Hade vi ens haft någon konst utan hans förvirrade visioner? Varför ser han feminin ut på alla bilder? Var han bög? Hur ska man i så fall se på faktumet att han kallas för "lärjungen som Jesus älskade" i Bibeln? Är det sant när "modern forskning" påstår att det inte var samme person som var både apostel, evangelist och författaren bakom Uppenbarelsen? Och med vilken jävla rätt tror "moderna forskare" att de kan gå emot Den Heliga Skrift och gammal kristen tradition!? Inte med Guds i alla fall.

Jag kan förstå att det höjs ett och annat ögonbryn åt att en till bibilisk figur dyker upp på den här listan, men jag kan säga så här: Johannes var en visionär, en poet, undergångsprofeternas undergångsprofet, hade kanske ett homosexuellt förhållande med Jesus och skrev en stor (och stundtals sjukt bra och inflytelserik) del av vad som är världens mest lästa och berömda bok. Allt det här gör honom given på topp 15, och den som tycker att typ Woody Allen eller Serge Gainsbourg är bättre kommer att få dricka av Guds vredesvin och plågas av eld och svavel i evigheters evighet.

Mest känd för: En av de fyra evangelisterna och en av Jesus tolv apostlar. Skrev också den fantastiska undergångsvisionen Johannes Uppenbarelse.

4 kommentarer:

  1. Jag som trodde att det var JAG som skulle skriva de underhållande texterna.

    SvaraRadera
  2. I så fall skulle du ha valt att skriva om de underhållande judarna!

    SvaraRadera
  3. Jag har för mig att det numera anses ganska säkert att Johannes lärjungen och Johannes uppenbarelsen inte var samma person.

    SvaraRadera
  4. Jo, det är väl egentligen så. Vi valde att gå på den kristna traditionens version, men det är klart: Uppenbarelse-Johannes hade väl haft en given plats ändå.

    SvaraRadera