onsdag 15 april 2009

13. Phil Spector

Phil Spector fälld för mord

Den legendariske musikproducenten Phil Spector har dömts till mellan 15 års och livstids fängelse för mord av en domstol i Los Angeles. Domen kommer att överklagas.

(Först och främst vill jag bara varna för risken att ordet "pop" överanvänds i denna text. Detta orsakas av min, om inte gränslösa, så åtminstone gigantiska kärlek till vad detta begrepp står för. Det orsakas också av faktumet att Phil Spector innehar en central plats i popmusikens historia. Innan jag börjar hylla honom, vill jag också tacka Dagens Nyheter för att de bidragit med en artikel till texten, så jag slipper att själv gå in en massa på Spectors "mörka sidor", som ju är så aktuella i dessa dagar.)

Dunk! dunkdunk DUNK! Dunk! dunkdunk DUNK! Det är konsert med ett skotskt indiepopband och jag utbrister: "Det är ju The Jesus and Mary Chains "Just like honey"!" Martin tittar på mig med ohöljt förakt i blicken och svarar: "Nej, det är Ronettes "Be my baby"." Hans förakt var inte helt obefogat. Känner man inte till trumintrot till "Be my baby", så vet man ingenting om pop. Denna okunskap behöver inte vara någon skam (Horace Engdahl vet säkert inte heller så mycket om popmusik) men då ska man åtminstone inte låtsas som om man kan någonting genom att börja prata om The Jesus and Mary Chain. Hur som helst så är "Be my baby" en sådan där låt som låter så klassisk att man hyllar den som ett mästerverk utan att ens fundera över om den är bra, och Spectors produktion är en inte oväsentlig del av upplevelsen. "Wall of Sound" brukar det kallas, men jag skulle vilja säga att det snarare rör sig om en tsunami av ljuva popmelodier eller en napalmattack fylld med musikalisk genialitet. Har ni fler krystade liknelser, så får ni gärna bidra med dem.

Mordet på den 40-åriga skådespelaren Lana Clarkson inträffade år 2003 och fallet har nu avgjorts i en andra rättegång och efter trettio timmars överläggningar. Förra gången det togs upp, för två år sedan, fick det läggas ned sedan juryn inte kunnat enas. Phil Spector har hela tiden nekat till brott och hävdat att det varit fråga om ett självmord.

Eller ta bara killens julskiva! Spector samlar ihop några av sina artister, viftar lite med trollspöet, och vips! så är ett gäng gamla amerikanska jullåtar förvandlade till magisk, glimrande pop. Nu har visserligen USA en annan typ av låtskatt när det gäller julmusik, så vi kanske inte ska kräva att en svensk producent (säg Kleerup) ska utföra samma trolleritrick med "Hej Tomtegubbar" eller "Räven raskar över isen". Om ni nästa jul inte har lust att lyssna på Triads "Tänd ett ljus" (ett av de absolut sämsta exemplen på musik som existerar) eller Whams "Last Christmas" (som ju ändå är bra) eller någon av de andra på Absolute Christmas-skivan, så rekommenderar jag alltså A Christmas Gift for You from Phil Spector med godbitar som "Santa Claus is coming to town" och "Marsmallow world". Kanske det bästa som hänt julen sedan de tre vise männen.

Phil Spectors advokat hävdade att jurymedlemmarna påverkats av osann bevisning och inte kunnat fatta ett objektivt beslut. Advokaten menade att juryn inte borde ha fäst avseende vid de fem kvinnor med erfarenheter av Spector från 70-talet som vittnade. Domen kommer att överklagas. Juryn menade å sin sida på en presskonferens efter det att domen avkunnats att den fått en komplett bild av händelseförloppet.

Vi har haft en del galna popgenier på listan, men frågan är om inte Phil Spector är den störste och mest typiske av dem alla. Han är verkligen helt jävla galen, "Be my baby", Imagine och "River deep, mountain high" är verkligen essensen av pop och hans nyskapande, efterhärmade sound är verkligen genialiskt. Phil Spector är en symbol för pop, och därmed en symbol för allt som är bra och fint här i livet.

Phil Spector döms till mord av andra graden, ett brott som enligt amerikansk lag ligger mellan mord av första graden och dråp. Det långa fängelsestraffet innebär att den 69-årige Phil Spector med stor sannolikhet kommer att avsluta sitt liv bakom lås och bom.

Mest känd för: Sina pop-produktioner, framför allt från 60-talet, som ofta kännetecknas av det så kallade "Wall of Sound".

2 kommentarer:

  1. Står inte Phil Spector över lagen?

    SvaraRadera
  2. Enligt honom själv gör han säkert det, synd att det amerikanska rättsystemet inte håller med.

    SvaraRadera