tisdag 10 mars 2009

57. Lev Trotskij

What ever happened to Leon Trotsky?
He got an ice pick
that made his ears bum

What ever happened to dear old Lenny
The great Elmyra, and Sancho Panza?
Whatever happened to the heroes?
Whatever happened to the heroes?

(The Stranglers "No more heroes")

Var Lev/Leo/Leon Trotskij/Trotsky en hjälte, som det egensinniga gamla punkbandet antyder i ovanstående låt? Trotskij brukar ofta framställas som den schysta ryska kommunisten, jämfört med den uppenbart onde Josef Stalin (jag vet inte, men kanske därför att han, till skillnad från de flesta andra mäktiga ledare i diktaturer, ser så trevlig ut på fotografier). "Trotskism" ställs mot "stalinism", men vad betyder dessa termer egentligen? Vad är det som är så speciellt med Trotskij, förutom det självklara faktumet att han var grundare av Röda armén, den mest monumentala armé som någonsin slagit ihjäl folk här på jorden? Det kan nog vara värt att gå in lite på just Röda Armén, innan jag tar tag i det socialistiska tänkandets största börda - de krångliga ideologiska begreppen.

Miljontals soldater förenade i en järnhård energikrävande maskin med vodka som bränsle . Den röda stjärnan som lyser på soldatmössorna i den oändliga paraden över Röda torget. Sinnebilden för en totalitär stat. Vidrigt naturligtvis, men också imponerande. Trotskij skapade en stark disciplin och kraft hos de ryska trupperna, delvis genom mycket grymma metoder. Under inbördeskriget kunde soldater som inte hade tillräcklig offensivlusta ute på fält helt enkelt bli avrättade, knappast någon verksamhet vi brukar förknippa med "hjältar". Det fanns dock ovedersägligen militärt och organisatoriskt geni bakom Trotskijs runda glasögon.

Och så var det det här med trotskismen. Kännetecken för denna ideologi är bland annat tron på en världsrevolution och, föga förvånande, en kritik mot stalinismen. Trotskij tyckte att Sovjetunionen under Stalin blivit en degenererad arbetarstat - en stat där en socialistisk revolution visserligen har skett, men där arbetarklassen förlorat sin politiska makt. En annan typisk åsikt för trotskismen är att en stat inte behöver ha utvecklat kapitalism för att det ska kunna ske en socialistisk revolution. I en feodal stat behöver arbetarklassen inte vänta på en borgerlig revolution (som den franska), utan kan köra sin egen grej direkt. När väl detta steg är avklarat är det, enligt trotskisterna, nödvändigt att fortsätta sprida revolutionen till de omgivande länderna och till slut hela världen. Min förklaring till att trotskismen är så populär, är att folk tycker att ortodox kommunism är häftigt, men inte vill förknippas med Stalin, som ju av de flesta ses som en världshistorisk skurk i klass med Hitler.

Liksom andra framstående judar (Karl Marx, Jesus) blev Trotskij symbol för en ideologi med mängder av efterföljare. Denna ideologi kanske inte var en särskilt sympatisk sådan, men att det är en stor bedrift kan vi väl i alla fall vara ense om. Legenden om Trotskij har också hjälpts mycket av att han inte slutade som ett senildement paket (Lenin) eller diktator med tragiskt storhetsvansinne (Stalin), utan fick en våldsam död i Mexiko. Ansvarig var Stalinagenten Ramón Mercader, som tillsammans med Sharon Stones rollfigur i Basic Instinct, måste sägas vara den mest berömde mördaren som använt sig av ett ishackningsverktyg. Trotskijs sista ord på sjukhuset ska ha varit: "Jag kommer inte att överleva den här attacken. Stalin har till sist slutfört det uppdrag han tidigare misslyckats med."

Mest känd för: En av den ryska revolutionens ledare. Grundare av Röda armén och senare berömd motståndare till Josef Stalin.


9 kommentarer:

 1. Nej, nej, nej, nej, nej, nej, nej, nej, nej...

  Det här var inte roligt, Gabriel. Det här ska ju handla om de bästa judarna - inte de viktigaste. De skillnader mellan trotskism och stalinism som du anspelar på återspeglar mest av allt ett behov hos besvikna västerländska kommunister att upprätthålla bilden av den ryska revolutionen som en godhetens seger. Det är den historien där Stalin görs till ensam skurk, medan Trotskij framställs som Lenins egentliga, legitime arvtagare, som aldrig skulle ha tillåtit att Sovjetunionen blev Sovjetunionen (dvs. polisstat, utrensningar, skenrättegångar, GULAG etc.). I själva verket grundlades detta system redan från första början och Trotskij var som medlem av folkkommissariernas råd (regeringen) i allra högsta grad aktiv och medansvarig i detta. En skamfläck för listan, mina herrar!

  Om Trotskij rekommenderar jag Peter Englunds essä "Bröderna Marx i Petrograd", som återfinns i dennes förträffliga essäsamling "Förflutenhetens landskap" eller här: http://www.peterenglund.com/textarkiv/brmarx.htm

  Annars vill jag berömma artikeln om Schönberg. Det var en rolig film om tolvtonsteknik. Mer roliga länkar! Mindre rehabilitering av uslingar!

  SvaraRadera
 2. Om Trotskij skulle ha varit som Stalin så skulle han kunnat segra med de maktmedel han hade i sin hand som befälhavare för Röda armén, men då hade han stött sig på samma byråkratiska maktbas som Stalin själv och blivit den degenererade arbetarstatens ledare istället för arbetarklassens hjälte. Lev Trotskij var givetvis en av de bästa judarna för han försökte göra något gott och något som ingen gjort tidigare. Han nådde inte ända fram och fick betala detta med sitt liv.

  SvaraRadera
 3. Först vill jag bara säga att det är kul med två kommentarer som framför två så pass radikalt olika åsikter. Både Erik och Göran vet säkert mycket mer om Trotskij än jag, så jag tänker inte ge mig in i någon djupare diskussion om honom.

  Erik: Det du säger om att trotskismen mest återspeglar besvikelsen hos västerländska kommunister över Stalin, antyder ju även jag i texten. Och då kan man ju fråga sig varför han ska återfinnas på en lista med "bra" personer. Vi använder ordet "bra" i en väldigt vid bemärkelse, vilket innebär att det inte nödvändigtvis behöver ligga någon moralisk bedömning i ordet, och att man kan komma långt på att vara "viktig". Men det är klart: vi hade ju inte haft med Hitler på listan om han nu hade varit fjärdedelsjude, hans gigantiska mänskliga svagheter överskuggar ju till exempel faktumet att han var en god talare m.m. m.m. Kanske var Trotskij ett misstag på listan, vilket i så fall förmodligen mest beror på historisk okunskap. Tack för artikel-länken, som kanske kan hjälpa att råda bot på en del av denna okunskap!

  Göran: Trotskij kan säkert ha haft goda intentioner, och visst försökte han med nåt som ingen gjort tidigare (här har vi så klart några anledningar till att han finns med på listan), men som sagt: resultatet blev ju så där... I efterhand framstår Trotskijs idéer som synnerligen skadliga, och som orsaken till mycket mänskligt lidande. Men det är ju lätt att vara efterklok.

  Nu verkar det kanske som om jag har gjort en riktigt feg U-sväng och inte alls står för Trotskijs plats på listan. Det är inte riktigt så, han är ju fortfarande av stor historisk vikt, har varit av stor betydelse för många Stalinkritiska vänstertänkare o.s.v. Hur bra det är? Det är en annan fråga.

  SvaraRadera
 4. Erik Vestin är en jävla fjant! Ska det här bli en lista över dom mest politiskt korrekta judarna blir det ju bara frankfurtskolan kvar. Och om nu E.V är så jävla grym på historia, varför protesterar han inte mot Davids förekomst på listan, med tanke på alla folkslag som denne enligt bibeln utrotat?
  Visst hade Trotskij en hel del blod på sina händer, men det som skiljer honom från Hitler var att han lät målet helga medlen, medan folkmord och krig för Hitler var själva målet.

  SvaraRadera
 5. "Och om nu E.V är så jävla grym på historia, varför protesterar han inte mot Davids förekomst på listan, med tanke på alla folkslag som denne enligt bibeln utrotat?"

  För att han inte kan se in i framtiden och inte visste att david skulle dyka upp på listan?

  SvaraRadera
 6. Dessutom skitsnack att Hitler hade folkmord och krig som mål. Hitlers mål var ett återupprättat och renrasigt tyskland, detta skulle leda till ett lyckorike mycket likt det klasslösa samhället trotskij drömde om. Tyskland i hitlers vision var naturligtvis också klasslöst. Ursprungligen funderades det ju faktiskt bara på deportera alla judar till madagaskar t ex.

  SvaraRadera
 7. Läs Mein Kampf, tönt. En stor del av boken går ut på att planera nästa krig, vars slutmål var att erövra hela Ryssland och utrota eller förslava landets invånare.
  Rätt om David dock. Mitt fel där.

  SvaraRadera
 8. Att förinta den judeo-boljevikiska regimen var ju inte ändamålet, det var nödvändigt för att skapa livsutrymme för tyskland och dess folk.

  SvaraRadera
 9. Vid ett flertal tillfällen konstaterar Hitler att kampen stärker mannen och kriget folket. Ett folk som inte för krig kommer därför försvagas. Ett starkt Tyskland kommer därför kräva krig i all oändlighet, möjligtvis i form av några rituella blomsterkrig av aztektyp mot vissa för ändamålet sparade folkslag när världen väl erövrats, vad vet jag. Så långt la han aldrig ut texten.

  SvaraRadera