måndag 23 mars 2009

40. Scarlett Johansson

Jag minns hur jag klev in i biografen för att se Lost in Translation, en hyllad film av dotter Coppola, med den oefterhärmlige Bill Murray och nån brutta i huvudrollerna. Två timmar senare hade jag sett en film med Den Underbara Kvinnan Scarlett Johansson och nån gammal ointressant gubbe i huvudrollerna. Jag var kär.

Äsch, stryk det. Jag försöker med nåt annat.

En blick. Det var allt som behövdes. Hon fick en fråga av intervjuaren - jag minns inte vilken, och bryr mig inte heller - och den sekunden eller två som dröjde innan hon svarade log hon lite lätt och tittade djupt in i ögonen på utfrågaren. Vad som hände innan eller efter den sekunden eller två har jag ingen aning om; kanske gick jag till jobbet, eller skolan, eller så hade jag sommarlov, jag vet inte. Jag var kär.

Nej, det funkar inte. Jag kan inte ljuga. Kan kanske jag kan, men jag får inte för mamma och jag vill inte göra henne ledsen. It ain't easy tryin' to raise a man, som 2Pac sa, så nuff respect till mor och så blir det sanningen från och med nu. Nåväl, vad jag vill säga är att mitt första möte med fenomenet Scarlett inte var fyllt av nåt speciellt. Jag har ingen vacker historia att berätta. Faktum är att mitt första minne av henne är ett ganska sunkigt sådant. Jag var på luffarresa genom Europa med två killkompisar och det första vi inhandlade när vi kom till London, som var vår första anhalt, var givetvis FHMs specialutgåva: "The 100 sexiest women in the world 2005". Den som vet att Lost in Translation kom 2003 inser alltså att jag aldrig såg filmen när den kom och mig veterligen hade jag inte sett någon annan film med Scarlett heller. Hon var ny för mig. Hursomhelst, vi låste genast in oss på rummet och satte igång med att ranka alla 100 utifrån våra preferenser, något vi för övrigt gjorde flera gånger under resan. Eventuellt rankade vi dem också utifrån vissa speciella kriterier: sexigast min, vackraste bröst, osv. Ingen ska säga att vi inte utnyttjade vår tid ute i det stora Europa väl. För att komma till saken: Jag tyckte denna Scarlett Johansson var en blek, tråkig typ utan riktigt bett. Med den åsikten packad och klar kunde jag sedan nöjt koncentrera mig på den fortsatta resan och hade ingen anledning att ifrågasätta min ståndpunkt. Men när jag tre veckor senare passerade Tyskland, Danmark, Skåne och slutligen äntrade Sverige dröjde det inte länge innan det var dags för min första Scarlettfilm. Totalomvändningen var... tja, total, och jag har nog aldrig blivit så förvånad, möjligen undantaget när en kompis häromdagen lärde mig att "människorna kommer från aporna". Jag hade helt enkelt haft fel hela tiden, är vad jag försöker säga, och jag insåg det genast när jag såg rörliga bilder på henne.

Så, okej, vi har konstaterat att hon är en vacker skådespelerska. Då återstår bara frågan om hon är en bra sådan. En av mina medförfattare till denna lista försöker enträget och tjurigt som ett litet barn hävda att hon inte är det, vilket mest beror på att han vet att han aldrig kommer få ligga med henne. Det kan argumenteras att hon delvis är bra därför att hon är vacker, men det kan också argumenteras att hon är bra därför att hon är en duktig skådespelerska. Hon är bra i Match Point. Hon är definitivt inte så dålig som alla säger i Vicky Christina Barcelona (hoppas Woody misslyckades med att komma till under inspelningen förresten, så vi får se flera projekt dem emellan). I Lost in Translation är hon stundtals magnifik. Sen har hon varit med i en del kassa filmer - det ska medges - men det har Marlon Brando också varit.

Utöver detta har hon fjäskat för Tom Waits genom att spela in en skiva där hon sjunger hans låtar, och det är ändå plus i min bok. Det finns sämre alfahannar än Waits att smöra för. Och, ni vet, singeln Falling Down är faktiskt bra. Och nu ska ingen hatare komma och säga att det bara beror på producenten Dave Sitek. Om han vore så jävla bra hade han väl kunnat sjunga in skiten själv? Just det. Visst, det är möjligt att jag försvarar henne mer än jag borde, och att jag inte kan se riktigt nyktert på hela situationen. Men då får ni väl förlåta mig. Jag kan inte hjälpa det. Jag är kär.

Mest känd för: Hon är en av dagens Hollywoods hetaste skådespelerskor, i minst två bemärkelser.


25 kommentarer:

  1. Nej.
    Förlåt Martin, men en gång för alla; Scarlett Johansson är inte speciellt vacker. Hon är den typ av tjej som man ser på gatan och tänker "Åh, snygg." och sedan glömmer bort.

    Hon har en köttig näsa, tjocka kinder, intetsägande ögon och en icke-existerande käke, vilket gör att hennes ansikte blir obalanserat.

    Hon har visserligen fina bröst och, eh... kuksugarläppar. Hon besitter även helt okej kindben (dock upphävs de av de tjocka kinderna - lite som Adriana Lima). Men dessa drag är i sammanhanget petitesser.

    Vidare har hon vad man kan kalla för tjockishud. Alltså att hennes hud och underhudsfett inte är fast. Detta leder till celluliter (går att se i bla LiT). Dessutom behöver hon gångträning. Hon har mindre än perfekt hållning, sträcker inte på knäna, vilket omöjliggör höga klackar o det ser nästan ut som om ett ben är vridet inåt när hon går.

    Några verkligt vackra kvinnor, den första jude (o dessutom en bra skådespelerska - se Closer):

    http://i.timeinc.net/time/photoessays/2008/natalie_portman/natalie_portman_01.jpg

    http://images.askmen.com/galleries/actress/monica-bellucci/pictures/monica-bellucci-picture-3.jpg

    http://www.philipalderton.com/clooney/alessandra%20ambrosio.jpg

    http://www.unlulerkervani.com/data/media/1016/celeb_adriana_karembeu.jpg

    SvaraRadera
  2. Tillägg:

    Lost in Translation är förmodligen 00-talets bästa film.

    Samt ett illustrerande exempel:
    http://i.models.com/i/db/2008/12/3856/3856-500w.jpg

    SvaraRadera
  3. På just den här bilden är hon onaturligt vacker, och/men påminner om en av Hundertwassers byggnader...

    SvaraRadera
  4. Christian:
    Karembeu är ju, åtminstone på bilden du länkade till, närmast vedervärdigt ful. I alla fall inte särskilt snygg. Men för att börja i rätt ände: Din analys uppskattas givetvis mycket, och även om jag håller med om mycket av vad du skriver hamnar jag i en annan slutsats. Jag tycker nämligen att hon besitter en lite speciell charm , sprunget ur vissa små "felaktigheter", som bara gör henne extra vacker.

    Dina länkar var inte oväntade, alla kvinnor på bilderna besitter ett slags objektiv skönhet, men just därför finner jag några av de lite lätt tråkiga. Portman är nog min favorit av de länkade. Belluci är förstås fin också.

    Slutligen, och kanske viktigast, vill jag understryka att det inte BARA är hennes skönhet som placerat henne på listan. Det blev kanske lite väl mycket fokus på det i texten. Jag gillar henne och tycker att hon är en (ibland) underskattad skådespelerska. Jag vill tycka det i alla fall.

    Lisbeth:
    Haha, OCH påminner om... osv, är det rätta sättet att uttrycka det. Tror jag. Fast det är klart, en vacker kvinna kanske inte borde se ut som något Hundertwasser haft med att göra. Är det de färggranna kläderna och den något svängda kroppen som gör det?

    Håller med annars. Onaturligt vacker är ett bra sätt att uttrycka det.

    SvaraRadera
  5. Jag tycker att Hundertwasser borde ha ersatt Gud och blivit anlitad för skapelseuppdraget, ritat upp hela lilla jorden och alla vackra kvinnor som hör hemma här.

    Färggranna kläder och skeva kroppar med "tjockishud" måste vara lite angenämare än random anorektiker, som den där Christian tycks föredra.

    SvaraRadera
  6. Jag blir så irriterad när folk kväker om "anorektiker" så fort man uttrycker förtjusning i en modell (eller avsmak för fett). Ambrosio, Karembeau och Portman är skapade med smala lemmar (Karembeaus ca 183 cm o Ambrosios ca 178 cm hjälper också till), de har inte anorexi. Och ingen vid sina sinnens fulla bruk kan väl anse att Monica Bellucci är pinnsmal? Tillskriv mig inte åsikter el preferenser jag inte har. Jag skulle lika gärna kunnat länkat till en bild av Salma Hayek som är en väldigt kurvig kvinna (men saknar "tjockishud"). Andra - mer kurviga - exempel är Sharon Tate, Kim Novak och Kiira Korpi.

    "Tjockishud" har vidare en väldigt svag koppling till hur smal/tjock/platt/kurvig personen är, det beror på sammansättningen i huden - om man har "fast hull" el inte (se Hayek).

    Och resonemanget om att imperfektioner trumfar perfektion fungerar inte. Perfektion är perfektion är perfektion. Det finns ingen comeback till det som kan vinna en diskussion. Skönhet är objektiv. Däremot fördunklas omdömet av den högsta skönheten av preferenser (gener, associationer etc.). Men den objektivt vackrare är alltid vackrare. Punkt. Jag säger dock inte att man inte får tycka att Scarlett är snyggare än Alessandra o divergerande preferenser är ofta bra. Jag säger bara att den personen egentligen har fel...

    Sedan finns det ju andra hänsyn att ta också...

    Och visst, bilden på Adriana är kanske inte hennes bästa. Hon har en negativ tendens att se lite plastig och Slitz-aktig ut (iofs beror det mycket på fotograf, make-up och stylist).

    SvaraRadera
  7. Lisbeth:
    Din första mening i din senaste kommentar är kanske den finaste jag läst sen "Det kommer en pojke hit om en kvart och vi ska dricka flädersaft och springa runt halvnakna i trädgården, tills grannarna klagar. Och hela tiden sjunger Stuart i bakgrunden, om mitt liv". (Signaturen "Kajsa" i sin gästrecension av Belle and Sebastians If You're Feeling Sinister på dagensskiva.com.) Det är visserligen två meningar, men ändå.

    Christian:
    Nu vet jag att du svarade Lisbeth i första hand, men jag vill ändå understryka att jag inte har något problem med vikten på dem du länkade till, jag tycker helt enkelt att ett par av dem bara ser lite tråkiga ut.

    Diskussionen om skönhet är svår, och jag har aldrig kunnat köpa ditt resonemang om objektiv skönhet, en teori som du säkert själv inser är kontroversiell. Inte för att det vore upprörande på nåt sätt, men jag tycker det är svårt att argumentera för det helt enkelt. Lite som att argumentera för objektivt bra konst eller musik.

    SvaraRadera
  8. Martin: Jag har inte läst recensionen, och heller aldrig lyssnat ordentligt på Belle and Sebastian, men det var en bra mening. Eller två.

    Christian: Jag hade inte tänkt starta någon längre diskussion om vad som är, och inte är, skönhet, eftersom skönhet, likt perfektion, är subjektivt och helt omöjligt att diskutera. Visst, det var en klumpig kommentar av mig, och nej, Monica Bellucci är inte pinnsmal. Däremot är kommentarer som "tjockishud" och "helt okej kindben som försvinner under tjocka kinder" jävligt provocerande när det handlar om en alldeles uppenbart snygg och smal tjej, och det är inte konstigt att unga tjejer drabbas av ätstörningar när så mycket säger att de aldrig kan duga som de är och att om någon mot all förmodan skulle tycka att de duger så har denne någon fel.

    SvaraRadera
  9. Allt var fine and dandy tills hon bestämde sig för att göra en coverskiva med Tom Waits-låtar, första gången min flickvän spelade "falling down" så kräktes jag helt utan förvarning. Vi har gjort slut nu.

    SvaraRadera
  10. Skivan är förvisso i sin helhet rätt tråkig, där är jag helt med dig Tårtan. Men Falling Down tycker jag faktiskt om, åtminstone senast jag lyssnade på den.

    Jag beklagar det där med tjejen. Men du kan alltid trösta dig med att spontankräkas är en häftig egenskap. Har tyvärr aldrig lyckats tillförskansa mig den.

    SvaraRadera
  11. http://www.beautyanalysis.com/mba_facevariationsbysex_page.htm

    Objektiv skönhet som sagt.

    Alla kan enas om att Scarlett liksom Ambrosio är vackra, därmed besitter de båda något (je ne sais quoi) som gör dem det. Alltså bör det (teoretiskt, men inte nödvändigtvis praktiskt) vara möjligt att definiera vad som gör en person vacker - och vem som bäst uppfyller dessa kriterier (se länken ovan). Men som jag skrev - vad vi personligen uppfattar som allra vackrast beror delvis på andra saker. Det är där subjektiviteten kommer in som till viss del bestäms av gener och annat skit. (Med exempelvis modeller är hela grejen att hon/han skall ha en egenhet som sticker ut.)

    Och Martin; du menar väl inte att du tycker att musiks braighet är subjektiv..?

    SvaraRadera
  12. Men det är väl just sammanställningen av allas subjektiva åsikter som i så fall skapar denna "objektiva" skönhet? Det finns alltså människor som de flesta tycker är vackra, men att kalla det för objektiv skönhet innebär ju att någon som trots allt inte håller med den stora massan har fel. Är Måns Zelmerlöv Sveriges bästa artist, eftersom väldigt många kan enas om att han är bra? Fler än som kan enas om att Embassy är bra, skulle jag tro. Om bra musik inte är subjektiv, vem avgör då vad som är bra? Hur mäter man det?

    Men det är svårt det där. Jag skulle vilja säga att bra musik (detta gäller nog även skönhet) inte är något subjektivt, men definitivt inte något objektivt... Och så vill jag inte ha någon följdfråga på det. :)

    SvaraRadera
  13. Det var kanske klumpigt uttryckt av mig. Jag menade inte "alla tycker så, därmed är det så" - ett synnerligen dåligt argument. Det var snarare ett "vem som helst kan se...". Självklart måste det finnas ett subjektivt element - utan det betraktande ögat finns ingen skönhet. Däremot ter det sig för mig som totalt ologiskt att skönhet inte är objektivt, på samma sätt som det måste finnas andra objektiva värden (utan att säga att alla måste hålla med dessa värden). Vi kan ju bara se på hur skönhet har sett ut historiskt - det finns en slående konvergens över tid (se på grekiska statyer). Vad som divergerar är statusmarkörer (kroppsfett, hudton, etnisk tillhöriget o dyl).

    Och Mozart (eller Embassy) Är objektivt bättre än Zelmerlöw. Ingen med en fungerande hjärna o den minsta förståelse för musik kan anse annorlunda. Som länken visar har man tydligen räknat ut ett matematiskt idealiskt ansikte o jag tror att man kan göra likadant med musik. Däremot betyder det inte att alla kommer tycka att den idealiska symfonin el det idealiska ansiktet är det allra bästa. Jag tror tvärtom att de flesta inte skulle tycka så. O det betyder att de flesta skulle ha objektivt fel.

    Den här diskussionen är i stort sett identisk med den utdragna filosofiska debatten huruvida moralen är objektiv el inte (min C-uppsats handlade om det). Den kommer således knappast att avgöras här...

    SvaraRadera
  14. By way of example, this training program is put in place for the utilization of free weights, this kind of as barbells and
    dumbbells, and it is also a free training strategy coping with pounds lifting.


    Here is my site - adjustable weights

    SvaraRadera
  15. And a variety of resources I browse suggested that L-carnitine is (potentially) valuable for any wide range of causes, not all related to work out.



    my web site :: resource for this article

    SvaraRadera
  16. Nevertheless, as I pointed out before, should you are working out five
    times each week, you may locate yourself performing "exercise-like" things to do on the off
    days.

    Also visit my web page :: visit the up coming internet page

    SvaraRadera
  17. One of the most serious distinction between Bowflex
    and free of charge weights is in what you're planning to attain.

    Feel free to surf to my webpage; dumbbells for sale

    SvaraRadera
  18. It has six courses with sixteen different levels of
    resistance that she can decide on from for maximum result.


    Have a look at my homepage :: dumbbells for sale

    SvaraRadera
  19. This really is building a fresh eBay economy and you've got an opportunity to financial gain.

    Feel free to surf to my web blog: SITEMAP

    SvaraRadera
  20. It truly is rough to have the correct exercise whenever your treadmill keeps jumping again and forth amongst distinct speeds.


    Here is my homepage; Rednecktube.com

    SvaraRadera
  21. The concern on most people minds is no matter if it seriously does what it says.


    Here is my web site cheap dumbbell sets

    SvaraRadera
  22. These Adjustable Dumbbells proved for being great buddies for conditioning buffs and enthusiasts that are greatly satisfied and content not
    just with its excellent features but it also comes surprisingly affordable.


    Also visit my web site ... dumbbell sets

    SvaraRadera
  23. Your metabolic rate goes up and stays up when employing the tread climber on the frequent
    basis, as you happen to be not only strolling but you're going uphill also.

    Stop by my weblog :: Skip Navigation

    SvaraRadera
  24. Instead of paying large membership expenses for the health and
    fitness center center each month, you are able to do a person time financial commitment and
    also have a fitness center of your respective individual.


    Look at my website http://www.getfitnstrong.com/bowflex-dumbbells/bowflex-adjustable-dumbbells/

    SvaraRadera
  25. The CoolAire workout enthusiast is amazing to take a position
    in and will become a good way to get pleasure from operating inside of a totally new way.



    Also visit my webpage: simply click the next internet site

    SvaraRadera