söndag 22 mars 2009

41. Harrison Ford

Det har höjts vissa röster mot att Harrison Ford har hamnat så här högt på den här listan, eller rättare sagt: det har höjts EN röst, från ett ganska närbeläget håll, mot att Harrison Ford återfinns så här högt. Men nu vi snackar om en person som inte har mer än en trea på någon av Star Wars-filmerna på filmtipset.se, och en sådan person kan vi knappast ta på allvar när det ska snackas Harrison Ford.

Det är möjligt att Harrison Ford är en dålig skådespelare. Han kan till och med vara en bra skådespelare så vitt jag vet. Ford har varit med i några dåliga filmer (Air Force One), några ännu sämre filmer (K-19), och ett dussin andra som ingen har sett. Men hur många kameler kan vandra genom ett nålsöga? Varför bor Chewbacca på Endor tillsammans med Ewoker som knappt når honom till knäna? Det spelar ingen roll! Det är som Indiana Jones och Han Solo som Harrison Ford kommer att bli ihågkommen. Låt oss vara helt ärliga här, det är inte präktige Luke du ville vara som liten grabb. Du ville vara Han Solo, en skön prisjägare som glider fram genom galaxen, fäller några salta kommentarer och till slut vinner tjejen. Han Solo är befriande likgiltig inför vad som pågår i galaxen, han är dessutom sunt kritisk när Yoda börjar flumma om Kraften. Och när han till slut kommer tillbaka för att rädda Luke så känns det inte som att han på något sätt har gjort avkall på sin natur, utan det är hans sätt att frilansa lite och göra lite som han vill. ”Luke var en skön kille, lite fjollig och sådär, men ändå. Synd om han skulle sprängas till bitar.”

Harrison Ford förkroppsligar idealet om den buskiga manligheten. Kolla på bilden här nedan. Allt finns där: den sammanbitna minen, den v-ringade skjortan, det buskiga brösthåret och den uppåtriktade pistolen. Jag är egentligen inte en av dem som måste hitta fallossymboler överallt, men det är inte omöjligt att vi gillar honom som någon sorts hyllning till vår manliga virilitet. Och har inte den buskiga manligheten kommit lite i skymundan för det metrosexuella mode som sveper över jorden? Ja, jag gillar nagellack lika mycket som någon annan, men är det inte lite tråkigt att alla representanter för den buskiga manligheten har undanskuffats till samhällets mörkaste vrå? Kom Harrison Ford, Burt Reynolds och Ron Jeremy så gör vi en film!

Mest känd som: Han Solo, Indiana Jones och Rick Deckard.

3 kommentarer:

  1. Precis. Glöm aldrig Blade Runner

    SvaraRadera
  2. Men Chewbacca är väl ingen ewok utan en wookie, en helt annan art? Häng med lite här nu!

    SvaraRadera
  3. Visst, Chewbacca är en wokie från Kashyyyk, men frågan är varför han bor på Endor tillsammans med ewoker. Det är för övrigt en referens till South Parks Chewbacca Defense. :P

    SvaraRadera