fredag 20 mars 2009

45. Nostradamus

En av sakerna som inträffade den elfte september 2001 var att jag stoppade in en fryspizza från ICA i ugnen. Anledningen till att jag minns det är för att min syster ringde precis då och berättade att ett flygplan eller två hade kraschat in i World Trade Center. Så kan det gå, tänkte jag, och gick tillbaka till pizzan. Så kan det fan inte gå till, tänkte tusentals amerikaner, och sprang och köpte utgåvor av den gamle siaren Nostradamus spådomsböcker.

Tillsammans med familjen och religionen är alltså Nostradamus och liknande personer sådant folk vänder sig till i kristider. Inte så långt efter att jag satte in den där pizzan i ugnen, kanske några veckor eller så, hävdade en av min gymnasieklass allra intelligentaste damer att Nostradamus skrivit: "På den elfte dagen i den elfte månaden kommer två metallfåglar att krascha in i två höga statyer i den nya staden, och världen ska gå under kort därefter." Oj, skrämmande likt det som just hade hänt, men bra tur att New York ändå är en flera hundra år gammal stad, tänkte jag kanske då. Poängen är hursomhelst inte vad jag tänkte, utan att det på extremt kort tid hade spritts påhittade Nostradamuscitat över hela världen. Förstår ni vilken dragningskraft mannen har och har haft? Folk älskar inte bara hans egna profetior, de tillskriver honom dessutom massa snygga förutsägelser som han inte haft något med att göra.

Det är egentligen inte så konstigt. Alla människor är romantiker. Alla älskar vi sagor, historier om det förgångna och gissningar om framtiden. Vi slukar science-fiction och funderar på tidsmaskiner. Vi fascineras av det mystiska och hoppas att vetenskapen aldrig kommer ge oss svar på alla frågor. I vanliga fall inser vi att alltihop bara är påhitt. Men vid stora katastrofer uppstår behovet av förståelse och sammanhang, och då tröstar en gammal mystiker oss med sina stora profetior. Många människor tror verkligen på profetiorna. Sa jag mystiker förresten? Nostradamus levde på 1500-talet, då grenar som astrologi och alkemi räknades till naturvetenskapen. Dessutom hade han en zoroastrisk syn på världen; han trodde på läran om alla tings periodiska återkomst. Så Nostradamus observerade helt enkelt noggrant tidens händelser och gjorde sina förutsägelser utifrån detta. Han var med andra ord inte fullt så flummig som man först kan tro. Och en sjukt bra läkare var han också.

Det känns egentligen inte så roligt att prata om Nostradamus liv, då man istället kan ge sig på det han sa och hur folk har tolkat det. Vill ni veta mer om honom som person får ni gå in på hemsidan www.google.se och leta vidare därifrån. Låt oss nu se på några exempel från hans poetiska och dunkla texter. Först en varning bara: han var från Frankrike, så risken att han bara var full av avancerat struntprat är därför automatiskt väldigt stor.

En av alla sakerna som Nostradamus förutsåg var första världskriget. Detta ser vi i flera strofer, bland annat denna:

Kort blir regimen, lämnad åt de båda:
tre år, sju månader får kriget rå;
sen tempeltjänarna skall slåss, med våda -
segern skall ledarn från Armenien få.

Tre år och sju månader efter att Ryssland gått in i kriget var det dags för fredsfördraget i Brest-Litovks, ett föredrag slutet av maktahavarna Lenin och Trotsky. Sen blev det massa käbbel i landet och vid Lenins död fick Trotsky och Stalin makten. Dessa kallades tydligen för något som kan översättas till ungefär tempeltjänare och ledaren som åsyftas i strofen ovan tänker man sig vara Stalin, som inte var från Armenien utan Georgien. Men å andra sidan tillhörde ju de två länderna samma republik ett år eller så efter första världskriget, och både ingick sedan i Sovjetunionen. Det är nära nog. Inte ska vi bråka om småsaker.

Ungefär så här fortsätter det. Men vi tar ett exempel till.

Asketen nio år har fred vid makten -
sen grips han av så våldsam blodtörsts brand

att på ett folk han laglöst börjar slakten,

dräpt av ett nytt med större långmods hand.


Hitler käkade katolsk fasteföda, vegetarian som han var, och kvalificerar sig därmed som asket. Relativ lugn och ro vid makten hade han mellan 1933 och 1941 innan saker och ting på allvar började gå snett. Folket han slaktade är förslagsvis polackerna, eftersom det då stämmer fint att ryssarna sedan i lite långsammare takt, "med större långmods hand" tog död på stackarna.

Vidare till filmens uppkomst:

Sublima kroppar skall bli ändlöst sedda
för ögats lins och snart sig visa så:
med enbart framsida, osynligt ledda.
Den helga bönens tal skall minska då.


Kropparna på skärmen kan säkert uppfattas som "sublima" och ändlöst sedda blir de förstås också, under förutsättning att det inte är nån skitfilm de spelat in som ingen vill se, samt att teknikerna sköter sitt restaureringsjobb väl. "Enbart framsida" - tja, man kan ju inte direkt gå bakom teven och titta på personerna på skärmen från ett annat håll. Sen vet vi ju förstås också att film och annan kultur till stor del blivit vår tids religion, säkert enligt något sätt att se på saken åtminstone. Om inte annat vet man att gudstjänstbesöken minskat i och med televisionens utbredning.

Ska man tro hans lärjungar och uttydare har Nostradamus förutsett varenda jävla krig och varenda person som varit och kommer vara någon sen hans egen tid och fram till den yttersta tiden och det tusenåriga fredsriket, när det nu kommer (år 2779, är ett Nostradamusförslag). Men hur skicklig mannen än var, så tycks han inte ha kunnat förutse att rapparen Nas skulle döpa sitt fjärde soloalbum till Nastradamus. Eller så brydde han sig helt enkelt inte om det.

Mest känd för: att ha skrivit massa dunkla strofer som folk sedan kastat om och sammanfört till små profetior om alla stora händelser som inträffat sedan profetens levnad.


12 kommentarer:

  1. 9/11 var jag hemma, sjuk från skolan, och satt och laddade ner vad som kan ha varit Stone Roses, 56 kbit/s, via iMesh. En låt som kan ha varit Elephant Stone tog i vart fall goda 13 minuter att ladda ner med senaste modemet, varför jag slog på tv:n och till min förvåning fick se det andra planet LIVE.

    Att kunna spå framtiden är annars kanske den näst bästa egenskapen man kan ha, strax under förmågan att stoppa tiden men strax över förmågan att bli osynlig. Hursomhelst är det tusen resor bättre än tämligen ordinära sensationer som lukt och hörsel.

    SvaraRadera
  2. Jag förutsåg att Nostradamus skulle vara med på listan.

    SvaraRadera
  3. ward:
    Stort av dig att se det live. Måste ha varit en ganska känslostark upplevelse, om man nu fattade vad som hände.

    Man vinner ju inte så mycket på att kunna spå framtiden, förutom det givna då: man kan tjäna pengar på det. Och det är förstås bra nog. Plus respekten man får. Så visst är det bra alltid. Att kunna vara osynlig är förstås en gammal dröm man haft ändå sedan gympalektionerna på mellanstadiet.

    martin:
    Intressant! Låt höra topp fem!

    SvaraRadera
  4. Toppen på listan ser ut som följer:
    1. Gertrude Stein
    2. Ludwig Wittgenstein
    3. Stanley Kubrick
    4. Madonna
    5. Franz Kafka

    Med följande någonstans på resterande platser:
    Sammy Davis, Jr., Harvey Keitel, Ralph Lauren, Dustin Hoffman, Harry Houdini, Woody Allen, Harrison Ford, Marcel Proust, Uri Geller, Simon & Garfunkel, Bob Dylan, Danny Elfman, Elvis Presley, Milos Forman, Harold Pinter, Fritz Lang, Roman Polanski, Karl Marx, Harlan Ellison, Steven Spielberg, Andy Kaufman, Sacha Baron Cohen, Jasques Derrida och Marc Chagall.

    Bara så att ni vet.

    SvaraRadera
  5. Jag tror ni kommer toppa med Jesus.
    Jag skulle förstås toppa med Leopold Kohr.

    SvaraRadera
  6. Sådärja! Spännande förutsägelser där. Jag vill dock understryka en grej redan nu: Madonnas kabbalaflirtande räknade vi aldrig riktigt, även om det kanske kan tyckas underligt eftersom så många andra tveksamma har godkänts. Annars hade hon _givetvis_ varit med på listan.

    I övrigt får vi se hur rätt du får. Kul att du tror på Uri Geller. :)

    SvaraRadera
  7. Johannes:
    Är inte Leopold Kohr lite som Jesus för dig?

    SvaraRadera
  8. Är inte Feynman med får ni sparken hela bunten.

    SvaraRadera
  9. Er definition på vem som är jude är väl ändå lite väl överinklusiv?

    SvaraRadera
  10. Henrik:
    Apropå att få sparken får du gärna ge mig ett jobb. Varför inte skriva i en tidning? Det kan jag tänka mig. Fixa, kom igen, fixa!

    anonym:
    Vem som är jude och inte är väl det krångligaste nånsin? Om man inte bara går på enkla "mamma jude = jag jude".

    SvaraRadera
  11. Martin: Inte riktigt, jag tror inte han är Guds son eller så. Snarare som Marx. Som jag också antar hamnar ganska högt på eran lista. Med all rätt isåfall, förstås. Han kan ju lika lite som Jesus rå för alla de som dött i hans namn, ifall nu liberalerna skulle börja gnälla igen.

    SvaraRadera
  12. Problemet med "mamma jude = jag jude" är ju att det ändå behövs en definition åt mamman.

    SvaraRadera