söndag 15 mars 2009

51. Calvin Klein

Tidigare har jag hyllat de stilrena linjerna hos El Lissitzky, och av samma anledning är det nu dags att hylla modedesignern Calvin Klein. Men det jag kommer att ta upp i texten är naturligtvis inte stilrenheten, utan de olika modeller vars karriärer varumärket Calvin Klein har hjälpt till att lyfta.

Fredrik Ljungberg var en på många sätt fantastisk fotbollsspelare (ja, är kanske fortfarande någonstans där borta i grungens hemstad). Vi minns nicken mot Paraguay, samarbetet med Bergkamp i Arsenal och det där snygga målet i FA-cupfinalen när det nu var. Men hans stjärnstatus kan vi, trots allt, främst tacka Calvin Klein för. Och tacka borde vi. Är det något vi behöver här i Sverige, så är det våra stjärnor. Hur skulle folk se på oss om vi inte hade haft ABBA, Ingrid Bergman och Björn Borg? De skulle inte se på oss alls är svaret, och det skulle kanske vara sunt att helt enkelt inte bry sig om det, men nu är det ju så att människan är i ständigt behov av bekräftelse från andra och detta gäller i än högre grad för nationer. Ljungberg är inte den ende svensken som Klein och hans företag givit ett gyllene skimmer.

Marcus Schenkenberg, den svenske modellen som hade en romans med Pamela Anderson ett tag, förekommer på ett klassiskt modefoto för Calvin Klein. Fotograf var den mästerlige Bruce Weber (som gjorde den mästerliga videon till den ännu mästerligare låten "Being Boring" av den mästerligaste popgruppen någonsin, Pet Shop Boys). Bilden kan vara det snyggaste fotografi som någonsin tagits på en naken man och går en hård match mot Michelangelo och de gamla grekiska mästarna när det gäller konstnärliga avbildningar över huvud taget på detta tema.


Andra som fått fart på sina karriärer efter att ha varit modeller i Calvin Klein-reklamer är till exempel Mark "Marky Mark" Wahlberg och Kate "Kokain" Moss.

Hur blev då Calvin Klein den han är, den man under vars namn alla dessa storheter formats? Här kommer vi inte undan att nämna baron de Gunzburg, och det är tur det för där har vi en intressant karaktär. Nicolas de Gunzburg var en ryskfödd rikeman och festprisse, aristokrat och bohem, vars baler i Paris innan andra världskriget har gått till historien. I USA blev han involverad i modeindustrin och lärde känna alla som var någonting. Den unge Klein blev dennes skyddsling, ett öde han bland annat delade med den legendariske ryske dansaren Vaslav Nijinskij. Tack vare detta blev Klein snabbt en mittpunkt i New Yorks modeelit och hyllades som en ny Yves Saint-Laurent. Så enkelt är det tydligen för somliga. Vi andra, som inte är födda i Bronx eller någon annanstans i New York, får glatt finna oss i att bli bra fotbollsspelare eller något sådant i stället så kanske vi har en chans att bli modeikoner. Angående judiska modedesigners från Bronx, så är ju också Ralph Lauren därifrån. Borde han också varit med på listan? Någon som är insatt i ämnet får gärna svara på den frågan.

Mest känd för: Modedesignern som skapade varumärket Calvin Klein Inc., känt för reklamkampanjer, parfymer och kläder.

6 kommentarer:

  1. Självklart skall Ralph Lauren vara med på denna lista! Utöver att han faktiskt är jude så är han den viktigaste herrdesignern den här sidan om vem det nu var som ritade grekernas toga. Han har definitivt haft större betydelse än Klein, samt gjort snyggare kläder (det var han som gjorde samtliga kläder i The Great Gatsby - världens snyggaste film).

    Och vad gäller CK och Weber så står det ju klart att det faktiskt är den senare som är det verkliga geniet av dem. Synd att han inte är jude bara (såvitt jag vet). Alla som inte sett hans dokumentär om Chet Baker, "Let's Get Lost" - gör det! Kleins geni består mest i att han hakat på andras visioner (läs: Weber, Herb Ritts mfl) och genom valet av samarbetspartners skapat sin image.

    I övrigt hoppas jag, sannolikt förgäves, på att det skall dyka upp lite fotografer på listan snart. Men Richard Avedon, Helmut Newton eller Herb Ritts är väl knappast med...

    Till sist; är inte Marcus Schenkenbergs kropp ungefär så perfekt som en manskropp kan vara? Min heterosexualitet till trots så kan jag inte på rak arm säga att jag sett ett sådant fulländat fysiskt exemplar bland kvinnor. Vad det nu säger om kvinnor och mig... Och lite lustigt är det att Sverige har rykte om sig att ha så vackra kvinnor (vilket iofs stämmer), medan våra mest framgångsrika modeller är män.

    SvaraRadera
  2. Kan ju tillägga att det var 2002 som Ljungberg gjorde det där 2-0-målet mot Chelsea. En fantastisk blommande vår då jag gick ut grundskolan och Ljungberg faktiskt var bäst i hela Premier League.

    SvaraRadera
  3. Jag håller med vad gäller Helmut Newton. Stor skandal om inte han kommer med. Tidernas bästa nakenfotograf? Mycket möjligt.

    SvaraRadera
  4. Cristian: Jag kollade panikartat upp om Weber var jude innan jag skrev inlägget, och som tur är verkade så inte vara fallet. Men Ralph Lauren alltså, att han skulle vara så bra.... Vi borde verkligen ha någon mode-expert i judegruppen till nästa lista vi gör (negrer, folk som levt på 1800-talet, ryssar, kvinnor, självmördare eller vad det nu blir), kanske du kan ta den rollen Christian?

    Till sist;Schenkenberg är en grekisk jävla gud och gjorde inte Ray Parlour (!) också ett snyggt mål i samma match?

    Johannes: Vi var helt enkelt för dåliga som inte grundligt gick igenom modeskaparna och fotograferna innan. Något att tänka på till nästa gång vi gör en judelista! Med detta alltså inte sagt att det inte kommer någon fotograf eller fler modedesigners på listan, men jag kan ju åtminstone säga att det förmodligen kommer för få.

    SvaraRadera
  5. Näej, jag tycker nog att nr 94 på listan, Paul Newman, var snyggare än Schenkenberg.

    SvaraRadera
  6. Mmm, en tuff match. Men fotot på Schenkenberg är ju porrigare - på det bra sättet alltså.

    SvaraRadera