torsdag 12 februari 2009

89. Lenny Bruce

Children ought to watch pornographic movies: it's healthier than learning about sex from Hollywood.”

“If Jesus had been killed twenty years ago, Catholic school children would be wearing little electric chairs around their necks instead of crosses.”

“The only truly anonymous donor is the guy who knocks up your daughter."

Jag hade kunnat göra det här lätt för mig genom att helt enkelt låta den här texten bestå av några av Lenny Bruces roligaste citat. Ni hade fattat grejen med Bruce. På 60-talet provocerade han den puritanska delen av USA med sitt grovhuggna språk och sitt intresse för känsliga ämnen som politik, sex och religion. Man skulle kunna se Lenny Bruce som en i raden av roliga killar, och inget fel med det. Att vara rolig är helt klart minst lika bra som att skvätta färg på en duk eller regissera en äcklig film. Ja, kanske bättre. Och Lenny Bruce var en rolig kille. Men bakom den här beskrivningen döljer sig ett intressant och tragiskt levnadsöde. Man skulle lika gärna kunna se Lenny Bruce som en modern förkämpe för det fria ordet, och det var också som en sådan han betraktade sig själv när han mot slutet av sitt alldeles för korta liv förvandlade sina stand up-shower till rena juridiklektioner. Då hade han återkommande gånger blivit arresterad för obscenitet. Men vi börjar i rätt ände, nämligen hos mig.

Jag vill vara rolig. Detta har varit min allra högsta önskan ända sedan jag i en intervju med en kändis, jag kommer inte längre ihåg vilken, läste att hon hade ett en enda krav för en blivande drömprins: ”han ska få mig att skratta”. Det var säkert inte det enda kravet, hade jag haft sneda framtänder eller utstickande öron hade jag säkert aldrig fått en chans att närma mig henne. Men det är ändå ett obestridligt faktum att damerna dras till roliga killar. Det ligger antagligen något biologiskt bakom. Tjejgenerna tänker ”oh, vad rolig han är, han kan säkert dra ett skämt för den där sabeltandade tigern” eller något liknande.

Lenny Bruce kunde dra skämt för den sabeltandade tigern. Kring honom flockades tjejerna. Med Lenny Bruce lades också grunden för en helt ny typ av stand up-komedi. Innan Bruce hade komikerna utgått från ett skrivet material. Lenny Bruce däremot gick upp på scenen och pratade med publiken som han pratade med sina vänner över en öl. Detta fick många att se honom som enbart provokatör, men han var som alla samhällskritiker väldigt moralisk i sin humor. Han använde sin vassa tunga till att skärskåda det amerikanska samhället. I låten ”Lenny Bruce” från den halvkassa skivan Shot of Love sjunger Bob Dylan: ”He just took the folks in high places and he shined a light in their beds.” Lenny Bruce fick folk att rannsaka sig själva, och däri låg hans storhet, inte bara som komiker, utan som samhällskritiker. För att citera Bruce: “The ‘what should be’ never did exist, but people keep trying to live up to it. There is no ‘what should be,’ there is only what is.Jag antar att “what is” var att folk inte ville ha sina sängar upplysta, och att det amerikanska samhället inte ville bli skärskådat. Första gången han blev arresterad var i oktober 1961, då han i sin show hade använt ord som ”kuksugare”. Efter en tid blev det en nyhet om han inte hade blivit arresterad vid ett uppträdande. Allt det här ledde fram till den ödesdigra rättegången i New York 1964 där han befanns skyldig till anklagelserna om obscenitet. Som Bruce själv uttryckte det: ”If I get busted in New York, the freest city in the world, that will be the end of my career”. Det blev slutet på hans karriär, men på det mest tragiskt tänkbara sättet.

1966 dog Lenny Bruce av en heroinöverdos, blott 41 år gammal. I december 2003, trettiosju år efter sin död, blev han förärad en officiell ursäkt från New York, den första i stadens historia. Jag säger som Dick Schapp gjorde i en minnesteckning över Lenny Bruce i Playboy: ”One last four-letter word for Lenny: Dead. At forty. That's obscene.”

Mest känd för: sina provokativa stand up-shower och för sin död. Om det finns ett liv efter döden så kan ni räkna med att Lenny Bruce fortfarande räcker fingret åt överheten.

4 kommentarer:

  1. Bruce hade nog kunnat komma med på en lisa över de 101 bästa citatmaskinerna...

    SvaraRadera
  2. Otroligt välskriven text! Det märks att du har jobbat med den. Jag önskar att jag också sett dokumentären om honom... (jag ångrar mig lite i efterhand) men jag måste säga att han var en väldigt intressant person, roligt att få veta att han funnits =) tack!

    SvaraRadera
  3. Playboycitatet är mycket fint. Nu kan ju inte du ta åt dig hela äran för det, men ändå. Du valde att avsluta med det, och det var bra.

    SvaraRadera
  4. Jag säger som Ralph Waldo Emerson: "Bredvid skaparen av en bra mening är han som citerar den."

    SvaraRadera