tisdag 10 februari 2009

91. Zsa Zsa Gabor

76 år gammal släpper den ungerskfödde amerikanskan Zsa Zsa Gabor en träningsvideo med titeln "It's Simple, Darling". Hon berättar där att träning "håller oss unga och vackra för evigt" och att man sedan kommer kunna "göra sin man tokig" när man "ser fantastisk och sexig ut", något "alla vill oavsett ålder". Det är förstås fantastiskt, tragiskt och komiskt att en sjuttiosexåring vägrar passera 30-strecket, men ser man till Zsa Zsa's liv och leverne så har jag fullständig förståelse för det. Ska en dam som köpt hus av Elvis Presley, ätit romantisk middag med Frank Sinatra och i största allmänhet glidit runt i de finaste av världar hela sitt liv, plötsligt bara acceptera ålderdomshem, brusig dansbandsradio och kaffe-och-kaka? Hell no.

Zsa Zsa har sedan hon deltog i den ungerska Miss Beauty-tävlingen varit en societetsdam in absurdum. I motsats till vad kanske många tror är hon inte riktigt bara känd för att vara känd. Hennes filmrollista är relativt mustig till omfånget, i vilken man kan finna bevis för att hon medverkat i storfilmer som Moulin Rouge (den tidiga versionen från från 1952, regisserad av ingen mindre än John Huston) och A Nightmare on Elm Street 3, men hon inledde sin internationella kändisbana som musikalartist. Detta skiljer henne alltså från kändisar av typen Paris Hilton (som för övrigt säkert inte legat med Hiltongrundaren, se där, 1-0 till Zsa Zsa) som fått sitt kändisskap halvt gratis i och med sitt namn; den andra halvan har hon festat ihop. Dessutom väljer Paris att dejta okända svenska gossebarn, istället för rejäla karlakarlar med hår på bröstet. Ni vet, såna som våldtar.

Dejting är annars något av Zsa Zsa's tour de force, en specialförmåga hon aldrig tröttnat på att utnyttja. Hon har varit gift hela nio gånger, och inte har hon varit den som diskriminerat i valet av make heller, nej, inga Hitlerier här inte: amerikanare, engelsmän, en tysk, en turk, en mexikan - ja till och med en halvnorrman - alla fick de testa på att äkta den glittriga stjärnan. Att den sjätte av dessa ringbärare, Jack Ryan, var mannen bakom en nydesign av Barbiedockan känns inte helt som en slump. Hon har också kraftigt förnedrat en dominikansk diplomat när hon vägrat att äkta honom trots att han frågade massvis med gånger. Till saken hör att han var en världskänd playboy, en som kunde få kvinnor på fall med en blinkning. Zsa Zsa var under några decennier kring mitten av 1900-talet något av kungen, den saken är klar. När vissa fått omdömet att de "kan göra vad de vill med en fotboll" har man sagt om Zlatan att han gör vad han vill med en apelsin. Zsa Zsa gjorde vad hon ville med än mindre bollar.

Likt alla riktigt stora personligheter har hon gått till rättegång mot sitt eget barn, hennes enda dotter, och även i övrigt har hon visat prov på ingen pardon: 1989, vid 71 års ålder, slog hon en polisman på käften för att hon fått trafikböter. Hon är helt klart vad vi kallar en doer; gör först, tänk om nödvändigt senare. Kvarstår problemen så knulla dig ur dem eller slå en gång till. Hennes egen ex-make, far till hennes barn, misstänkte våldtäktsmannen (det ska vara genom en våldtäkt hon blivit gravid) och Hiltongrundaren Conrad Hilton har sagt det så bra själv: "Success seems to be connected to action. Successful people keep moving. They make mistakes, but they don't quit."

Slutligen: Har man någongång varit gift med en man som heter Frédéric Prinz von Anhalt så ska man ha all upptänklig respekt.

Mest känd för: Att ha många framgångsrika män på sitt CV, att vara en vacker glidare och att uttala "Zsa Zsa" som en förförisk, väsande orm.


2 kommentarer:

  1. Vet inte vad jag ska skriva, men jag använder mig av ordet "matnyttigt".

    SvaraRadera
  2. Matnyttigt är bra. Vi ser oss som dagens stora folkbildare, här på 101judar.blogspot.com.

    SvaraRadera